Zastava Srbije

PORESKA UPRAVA RS: Nastaviti intenzivniju saradnju i razmjenu podataka sa drugim upravama

29.09.2023.


Uprava za indirektno oporezivanje BiH i poreske uprave Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta nastaviće još intenzivniju saradnju i razmjenu podataka s ciljem povećanja nivoa poreske discipline, razotkrivanja poreskih utaja, kao i saradnju u oblasti edukacija.

Ovo su na sastanku u Banjaluci dogovorili direktor Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija, direktor Poreske uprave Federacije BiH Šerif Isović i direktor Poreske uprave Brčko distrikta Tatjana Mihajlović.

Jedna od glavnih tema sastanka bila su dosadašnja iskustva u primjeni Memoranduma o institucionalnoj saradnji, razmjeni i ustupanju podataka o poreskim obveznicima, koji su ove četiri poreske administracije potpisale 2016. godine, saopšteno je iz Poreske uprave Republike Srpske.

Na sastanku je naglašeno da u svijetu postoji opšti trend jačanja poreske transparentnosti kao načina borbe protiv poreske evazije i utaje poreza, te da već uspostavljena dobra praksa razmjene podataka sa poreskim jurisdikcijama drugih država, definisana Multilateralnom konvencijom o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreskim stvarima, može biti od koristi i prilikom razmjene podataka između poreskih uprava u BiH.

Zaključeno je da se saradnja i razmjena informacija između poreskih administracija u BiH odvija u skladu sa potpisanim memorandumom, te naglašeno da je pitanje korištenja razmijenjenih podataka od krucijalne važnosti.

Sagovornici su istakli da razmjenu treba dići na viši nivo, posebno po pitanju kvaliteta podataka, njihove bezbjednosti i praktične upotrebe razmijenjenih podataka, dodaje se u saopštenju.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 27.09.2023.