Zastava Srbije

DOM NARODA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH: Sjednica 4. oktobra 2022. godine – Razmatranje izvještaja o postizanju identičnog teksta dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, kao i identičnog teksta izmjena Zakona o akcizama u BiH

29.09.2022.


Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, sazvao je hitnu sjednicu ovog Doma za 4. oktobar, a na njoj bi trebalo da se razmatra Izvještaj o postizanju identičnog teksta dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, kao i Izvještaj o postizanju identičnog teksta izmjena Zakona o akcizama u BiH.

Usvajanjem predloženih izmjena zakona, ukinulo bi se plaćanje akciza na gorivo u periodu od šest mjeseci, a to bi, prema riječima poznavalaca aktuelnih prilika, omogućilo i smanjenje cijene ovog energenta.

Takođe, predloženim izmjenama uvela bi se nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice, hranu i opremu za djecu, sjemenski i sadni materijal, te od 22 posto na luksuznu robu.

Podsjećamo, zahtjev za sazivanje hitne sjednice uputilo je pet delegata Doma naroda, Asim Sarajlić, Munib Jusufović i Denis Bećirović iz Kluba Bošnjaka, zatim Mladen Bosić iz Kluba Srba i Zlatko Miletić iz Kluba Hrvata.

Poslovnik o radu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH predviđa obavezu predsjedavajućeg Doma da sazove hitnu sjednicu u roku od tri dana od dostavljanja zahtjeva za njeno održavanje, ali s obzirom da aktuelni predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić nije sazvao sjednicu, tu je mogućnost iskoristio trenutni zamjenik predsjedavajućeg Doma Bakir Izetbegović.

Prethodno je 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predalo potpise i zahtjev za održavanje hitne sjednice sa istim tačkama dnevnog reda, ali ta sjednica još nije sazvana.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Radoš Krstojević, 27.09.2022.

Naslov: Redakcija