Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O PODRŠCI PORODICAMA S DJECOM U FBIH: Novi zakon reguliše prava na dječji dodatak i na naknadu porodiljama koje nisu u radnom odnosu, dok bi ostala, takozvana izvedena prava, trebala biti regulisana kantonalnim zakonima

29.09.2020.


U organizaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike u Mostaru je nedavno održana javna rasprava o Nacrtu zakona o podršci porodicama s djecom u Federaciji BiH.

Novi zakon reguliše dva osnovna prava - na dječji dodatak i na naknadu porodiljama koje nisu u radnom odnosu, dok bi ostala, takozvana izvedena prava, trebala biti regulisana kantonalnim zakonima.

Pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike Miroslav Jurišić ukazao je kako su uslovi za ostvarivanje prava koja su predviđena dosadašnjim zakonskim rješenjem generalno najveće zamjerke.

- Tako ćemo u dogledno vrijeme, nakon provedenih javnih rasprava, vjerojatno morati još jednom razgovarati s kantonima o uslovima koji su trenutno stavljeni u zakon za ostvarivanje prava na dječji dodatak i novčanu pomoć nezaposlenim porodiljama - istakao je Jurišić, te dodao da je riječ o socijalnom zakonu koji predviđa socijalne mjere.

- Ključna ideja vodilja je da se kroz ove socijalne mjere dođe do onih najsiromašnijih slojeva stanovništva, odnosno najsiromašnije djece i porodica - kazao je Jurišić.

Ovim zakonom predviđeno i podizanje visine dječjeg dodatka, te bi prosječni dječji dodatak u Federaciji BiH, koji sada iznosi 26 KM, trebao biti 54 KM s tendencijom godišnjeg povećanja.


IZVOR: Vebsajt Vlade FBiH, 22.09.2020

Naslov: Redakcija