Zastava Srbije

KRIVIČNI ZAKONIK RS: Kriminalizacija klevete je za EU korak unazad

29.08.2023.


Evropska Unija izražava žaljenje zbog stupanja na snagu izmjena Krivičnog zakona Republike Srpske kojim se ponovo uvode krivične kazne za klevetu. Ovim zakonodavnim promjenama se nameću nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja nezavisnim medijima i civilnom društvu rekao je portparol Evropske unije Petar Stano.

Izjavu prenosimo u cjelosti:

"Novi zakon ozbiljno utiče na ambijent u kojem djeluje civilno društvo i ograničava slobodu izražavanja i medija u Republici Srpskoj. Ovo je potez za žaljenje i nesumnjivo predstavlja krupan korak unazad u zaštiti temeljnih prava.

Zakon je suprotan očekivanjima izraženim prilikom dodjeljivanja statusa kandidata za članstvo u EU i kosi se sa interesima svih građana Bosne i Hercegovine, uključujući onih koji žive u entitetu Republika Srpska.

EU očekuje od svih vlasti da djeluju konstruktivno na realizaciji ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije koji su neophodni kako bi Komisija dala preporuku za otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom o pristupanju EU. Konkretno, EU očekuje od BiH da u skladu sa ključnim prioritetom 12 "osigura slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara".

EU je posvećena pružanju podrške medijima i civilnom društvu u Bosni i Hercegovini, a naročito u entitetu Republika Srpska."

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 26.08.2023.

Naslov: Redakcija