Zastava Srbije
glavna-slika
Email Print

SJEDNICE PREDSTAVNIČKOG DOMA PARLAMENTA FBIH ZAKAZANE ZA 10. I 11. SEPTEMBAR

29.08.2019.


Nakon više od dva mjeseca pauze zakazana je sjednica Predstavničkog doma parlamenta FBiH, potvrdila je ovo za "Avaz" Elzina Pirić, zastupnica PDA u ovom Domu.

- Sjednice su zakazane za 10. i 11. septembar. Trebao bi se održati nastavak treće i 4. redovna sjednica - kazala je Pirić. Podsjetimo, treća redovna sjednica prekinuta je 24. juna, a trebala bi biti nastavljena 10. septembra, dok će dan poslije biti održana 4. redovna sjednica.

Sjednica je tada prekinuta glasovima zastupnika SDA, HDZ-a, SBB-a, PDA, A-SDA i DF-a koji su podržali zahtjev HDZ-a da ne bude sjednice do izbora novog rukovodstva. Podršku ovom prijedlogu pružio je tada i zaspunik Eldin Vračo.

Mjesec dana kasnije, na vanrednoj sjednici, Mirsad Zaimović (SDA) preuzeo je mjesto predsjedavajućeg na kojem je do tada sjedio Elvir Karajbić iz SDP-a BiH. Mladen Bošković (HDZ BiH) preuzeo je dužnost zamjenika predsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda. Drugi zamjenik predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda nije izabran.

Osim nove parlamentarne većine, novitet na zakazanim sjednicama je to što je pet zastupnika SDP-a napustilo partiju te će u parlamentu nastupati kao nezavisni zastupnici.


IZVOR: Vebsajt Avaz, 28.08.2019.

Naslov: Redakcija