Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

SASTANAK SAVJETA ZA PRIMJENU MIRA 30. AVGUSTA 2016. GODINE: Ambasadori zemalja članica PIC-a raspravljaće o najavljenom referendumu o Danu RS


  • SASTANAK SAVJETA ZA PRIMJENU MIRA 30. AVGUSTA 2016. GODINE: Ambasadori zemalja članica PIC-a raspravljaće o najavljenom referendumu o Danu RS

Savjet za primjenu mira (PIC) raspravljaće 30. avgusta 2016. godine o najavljenom referendumu o Danu RS, a najvjerovatnije 17. septembra o zahtjevu bošnjačkih zvaničnika za njegovu blokadu odlučivaće sudije Ustavnog suda BiH čija je ranija odluka i bila okidač za izjašnjavanje naroda Srpske.

Ambasadori zemalja članica PIC-a trebalo je da 23. avgusta raspravljaju o referendumu, ali je njihov sastanak odgođen zbog neslaganja među njima, jer su se Rusija i još neke zemlje usprotivile poništavanju odluke o održavanju referenduma, koje je zagovarala većina predstavnika u PIC-u. Da će sjednica PIC-a biti održana u utorak 30. avgusta 2016. godine, potvrdio je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je naveo da su detaljne pripreme u toku, iako su mišljenja u vezi sa referendumom još podijeljena.

Pred sudijama Ustavnog suda BiH naći će se zahtjevi predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Doma naroda Safeta Softića i zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Šefika Džaferovića za donošenje privremene mjere kojom bi bio blokiran referendum. Početkom sedmice Centralna izborna komisija (CIK) BiH odlučiće o zahtjevu RS da za potrebe referenduma dostavi spisak birača.

Dok se iščekuju važne odluke o referendumu na kojem će se stanovništvo izjašnjavati da li i dalje želi da se Dan Republike slavi 9. januara, nastavljeni su pritisci čiji je cilj da referendum ne bude održan. U RS su posebno zabrinuti zbog pritisaka i udara na nezavisnost CIK-a. Samo dan nakon što je član CIK-a Branko Petrić upozorio na pritiske i prijetnje ovoj instituciji uoči odluke o zahtjevu RS, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH Osman Ćatić uputio je predsjedniku CIK-a Ahmetu Šantiću zahtjev za izuzeće Petrića iz odlučivanja u vezi sa zahtjevom RS.

Premijer RS Željka Cvijanović ponovila je da će referendum biti održan.

- RS sprovodi niz procedura da bi referendum bio održan. Za to ne vidimo bilo kakvu smetnju - navela je Cvijanovićeva i dodala da je RS suočena sa brojnim opstrukcijama i pritiscima.

Naglasila je da će RS naći način da ima biračke spiskove.

- Sve aktivnosti sprovodimo u skladu sa zakonima i procedurama. Referendum ništa ne može da zaustavi - dodala je Cvijanovićeva i istakla da je jadna država u kojoj se vrše pritisci na institucije da ne urade svoj posao.

Iako je nezavisnost CIK-a žestoko narušena u predstavništvima međunarodnih institucija je to izazvalo mlake ili nikakve reakcije. U OHR-u su rekli da generalno zagovaraju princip da se institucijama mora omogućiti da rade nezavisno i u skladu sa propisima bez bilo kakvog neprimjerenog pritiska ili opstrukcija. U Delegaciji EU u BiH kažu da je na domaćim vlastima da odgovore na upozorenja o pritiscima iz CIK-a.

Izetbegović je na sastanku sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Edvardom Fergusonom ponovio da odluka Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma predstavlja kršenje ustavnopravnih nadležnosti BiH. Rijaset Islamske zajednice u BiH saopštio je da očekuju zakonito postupanje institucija BiH i primjerno postupanje predstavnika međunarodne zajednice radi sprečavanja realizacije protivustavnih odluka.

Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković saopštio je da neće formirati komisiju za sprovođenje referenduma u ovoj opštini.

- Neću formirati komisiju, jer se referendumom krši Ustav BiH. BiH i njeni zakoni će se poštovati dok sam ja ne čelu Srebrenice. Nema tih sankcija koje mogu da promijene ovu odluku - rekao je Duraković.

Predsjednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Siniša Karan istakao je da će Srebreničani moći da se izjasne na referendumu.

- Duraković niti je mogao, niti je spriječio formiranje komisije - rekao je Karan.

Izvor: Vebsajt Glas Srpske, Ž. Domazet, M. Miljić, 27.08.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772