Zastava Srbije

MMF: BiH da ne smanjuje akcize, i ne mijenja sistem PDV-a

29.07.2022.


Privremeno smanjenje akciza na gorivo ne bi bilo najbolje rješenje za BiH, smatra Međunarodni monetarni fond u svom najnovijem Pregledu bh. ekonomije.

Kako kažu, MMF smatra da bez dobro osmišljene strategije zaštite socijalnih kategorija ovo smanjenje akciza bi bilo tek "druga najbolja opcija".

"Odbor preporučuje da se izbjegava smanjenje ovih stopa bez rokova, i uopšteno savjetuje da ne bi trebalo mijenjati sistem indirektnih poreza", naglasili su.

Takođe, oni upozoravaju da ne bi trebalo pokretati javna davanja u kontekstu dolazećih opštih izbora u oktobru, kao i da bi generalno trebalo obuzdati potrošnju u javnom sektoru.

"Umjesto toga, preporučujemo povećanje investicija u javni sektor kako bi se pospješio rast u srednjoročnom periodu, koje bi po mogućnosti bile finansirane jeftinijim kreditima od strane međunarodnih finansijskih institucija i praćene reformama koje bi ojačale implementaciju investicija i efikasnost", naglašeno je, uz napomenu da je potrebno ojačati socijalnu zaštitu.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Izvor: Vebsajt Nezavisne, Dejan Šajinović, 25.07.2022.

Naslov: Redakcija