Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

IZMJENE ZAKONA O AKCIZAMA U BIH: Savjet ministara je predložio izmjene Zakona kojim je predviđeno povećanje nameta na gorivo i auto-gas za 15 feninga po litru. Upravni odbor UIO predložio je da budu povećana i akciza na pivo, alkoholna i bezalkoholna pića, međutim to nije usvojeno u Savjetu ministara


  • IZMJENE ZAKONA O AKCIZAMA U BIH: Savjet ministara je predložio izmjene Zakona kojim je predviđeno povećanje nameta na gorivo i auto-gas za 15 feninga po litru. Upravni odbor UIO predložio je da budu povećana i akciza na pivo, alkoholna i bezalkoholna pića, međutim to nije usvojeno u Savjetu ministara

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH odgodila je 27. jula 2016. godine izjašnjavanje o predloženim izmjenama Zakona o akcizama u BiH i umjesto toga zatražila da se o tome u najkraćem roku izjasni Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Članovi komisije su zatražili od rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta BiH produženje roka od 30 dana za dostavljanje mišljenja o ovom zakonskom prijedlogu. To praktično znači da se o akcizama neće raspravljati na sjednici Predstavničkog doma zakazanoj za ponedjeljak i da će ova vruća tema sačekati povratak poslanika sa jednomjesečnog godišnjeg odmora. Zbog izmjena Zakona o akcizama predložene su i izmjene Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Problem sa usvajanjem izmjena Zakona o akcizama, čije izmjene je prethodno podržao Upravni odbor UIO, nastao je jer je pretrpio ogromne promjene u Savjetu ministara BiH i zatim takav upućen na usvajanje u Parlament po hitnoj proceduri, što znači da poslanici nisu mogli unijeti ni najmanju izmjenu. Savjet ministara je predložio izmjene Zakona o akcizama BiH kojim je predviđeno povećanje nameta na gorivo i auto-gas za 15 feninga po litru. Upravni odbor UIO predložio je, međutim, da budu povećana i akciza na pivo, alkoholna i bezalkoholna pića, ali to nije usvojeno u Savjetu ministara. Kako bi intervencije ministara prošle bez otpora predložio je da izmjene zakona budu razmatrane u hitnom postupku, ali je to spriječeno u Parlamentu.

Ministar finansija i trezora BiH i predsjedavajući Upravnog odbora UIO Vjekoslav Bevanda ustvrdio je da prilikom predlaganja izmjena zakonskih rješenja nisu prekršene procedure.

- Činjenica je da prijedlog Upravnog odbora nije istovjetan prijedlogu Ministarstva finansija i trezora, jer nije bilo saglasnosti o obezbjeđivanju dodatnih sredstava za finansiranje fondova zdravstva - rekao je Bevanda u obraćanju članovima komisije.

Bevanda je naveo da je dogovor entitetskih premijera, uz povećanje akciza od kojih će prihod ići za izgradnju puteva, predviđao i rast akciza od kojih bi novac bio utrošen za reformu zdravstvenog sistema.

- Prijedlog Upravnog odbora UIO sadržavao je oba ova segmenta, ali u Savjetu ministara nije bilo saglasnosti za to. Taj prijedlog je korigovan i utvrđen je prijedlog koji je upućen u parlamentarnu proceduru - rekao je Bevanda.

Prema njegovim riječima, to ne znači kršenje zakona i procedura jer Upravni odbor UIO predlaže politiku indirektnog oporezivanja, ali je na prijedlog UIO utvrđuje Savjet ministara BiH.

Vjekoslav Bevanda je izrazio nadu da će Parlament BiH usvojiti predložene izmjene Zakona o akcizama.

- To je uslov za nastavak izgradnje Koridora 5C i deblokiranje sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj i drugih investitora - rekao je Bevanda.

Izvor: Vebsajt Glas Srpske, Željka Domazet, 28.07.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772