Zastava Srbije

NARODNA SKUPŠTINA RS: Odbor za ustavna pitanja utvrdio da Zakonom o javnim tužilaštvima nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda


  • NARODNA SKUPŠTINA RS: Odbor za ustavna pitanja utvrdio da Zakonom o javnim tužilaštvima nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske utvrdio je 28. jula 2016. godine odgovor na zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda za zaštitu vitalnog interesa u slučaju Zakona o javnim tužilaštvima, koji je Narodna skupština RS usvojila 23. juna 2016. godine.

U odgovoru, koji je upućen Vijeću za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske, navodi se da Zakonom o javnim tužilaštvima nije povrijeđen vitalni nacionalni interes niti jednog konstitutivnog naroda i da zahtjev bošnjačkog kluba delegata u Vijeću naroda nije utemeljen na Ustavu Republike Srpske.

- Ovakvim zahtjevom najgrublje se zlupotrebljava ustavni institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa – navodi se u odgovoru Odbora, ističući da je Zakon potpuno anacionalan, da se jednako primjenjuje na sve i da se njegovom primjenom nijedan od konstitutivnih naroda ne dovodi u diskriminirajući položaj.

U skladu sa propisanom procedurom, odgovor Odbora za ustavna pitanja, kojim je predsjedavao zamjenik predsjsdenika Odbora Davor Šešić, upućen je na dalje odlučivanje Vijeću za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o javnim tužilaštvima na 13. redovnoj sjednici 23. juna ove godine. Klub delegata bošnjačkog naroda pokrenuo je mehanizam zaštite vitalnog interesa 4. jula 2016. godine.

Izvor: Press služba Skupštine Srpske, 28.07.2016.