Zastava Srbije

NACIONALNI POPULIZAM JEDNA OD NAJVEĆIH PREPREKA REFORMAMA: Jednako je štetan i "levi" i "desni"

29.06.2023.


Panel diskusija o temi "Nacionalni populizam u BiH: zloupotreba demokratije" održana je u Vogošći. Panelisti su bili prof. dr. Elmir Sadiković sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Vedad Hasanović, sociolog i Samir Avdić, poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo, a moderator je bio Haris Ćutahija, direktor Vanjskopolitičke inicijative BH.

Korištenje populizma na bh. političkoj sceni indikovano je kao jedan od osnovnih problema i prepreka u provođenju reformi i pomicanju naprijed na evropskom putu.

Također, pomirenje, zajedničko djelovanje u korist svih građana i postizanje koncenzusa za bilo koje pitanje ostaju taoci populističke politike.

Elmir Sadiković rekao je da ne postoji razlika između lijevog i desnog populizma, oba su jako štetna i uvijek negativno eskaliraju, saopćeno je iz Vanjskopolitičke inicijative BiH.

Vedad Hasanović izjavio je da nacionalni populizam u Bosni i Hercegovini je vrlo prisutna, pa i dominantna pojava koja u znatnoj mjeri kontaminira medijski i javni prostor i dodatno truje i komplicira stanje u građanstvu tj. međuetničke odnose.

Samir Avdić zaključio je da kao društvo još nismo spremni da se oslobodimo nacionalnog populizma na nivoima višim od lokalnog i to najbolje pokazuju narativi najpopularnijih poličara u BiH.

Panel diskusiju organizovalo je Udruženje antifašista i boraca NOR-a Vogošća u sklopu manifestacije "Vogošćani dani 2023" a dio je serije panel diskusija koje Sekcija mladih Udruženja održava još od prošle godine na kojima se diskutuje o bitnim temama kao što je ova.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt FTV, 27.06.2023.

Naslov: Redakcija