Zastava Srbije

ODRŽANA KONFERENCIJA "SLOBODA MEDIJA I OBLIKOVANJE BUDUĆNOSTI MEDIJA": Ukazano na probleme vezane za primjenu prava u ovoj oblasti, poput korišćenja tužbi za klevetu kako bi se ušutkali novinari, nepoštivanje postojećih propisa i zaštite autorskih prava

29.06.2023.


Da je od izuzetnog značaja zajednički pristupiti rješenju brojnih problema s kojima se u posljednjim godina suočavaju mediji koji su temelj svake demokratije ukazano je na konferenciji "Sloboda medija i oblikovanje budućnosti medija" koju je organizirala Federalna novinska agencija (FENA).

Brojni bosanskohercegovački i međunarodni eksperti, koji su učestvovali na konferenciji, otvorili su neke od tema koji se tiču medijskih sloboda, slobode izražavanja i medijske etike, autorskih prava, kao i izazova koje su donijele nove tehnologije te transparentnosti vlasništva medija i finansiranja medija.

Naglasio je da sloboda medija ne uključuje samo pravo novinara da rade svoj posao bez ograničenja ili prijetnji, već je i snažno povezana sa sigurnošću novinara, transparentnošću vlasništva nad medijima, regulativnim okvirom za medije, kao i medijskom etikom.

Skupu se obratila i rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald naglašavajući da su medijske slobode tema koja je od centralnog značaja za Ujedinjene nacije ne samo u BiH nego širom svijeta.

Zabrinut za situaciju u kojoj se nalaze mediji i novinari na globalnom nivou, navela je ona, UN je uspostavio sveobuhvatan plan djelovanja o sigurnosti novinara i ukidanje nekažnjivosti protiv njih, a najnovija dešavanja na političkoj sceni u BiH, posebno predložena kriminalizacija uvrede i klevete, izazivaju zabrinutost.

- Često korištenje tužbi za klevetu je način da se ušutkaju novinari, zajedno s povećanjem prijetnji koje su usmjerene prema novinarkama. Kad se radi o tužbama, one nisu usmjerene samo protiv medija i novinara, nego i prema aktivistima koji rade u zaštiti okoliša, NVO, a neki su ljudi morali čak staviti kuću pod hipoteku da bi platili advokatske troškove, i to obeshrabruje ljude da govore istinu - navela je Macdonald.

Izvršna direktorica Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini Dženana Burek kazala je da oni zaprimaju uglavnom žalbe na online medije. To znači da građani sve više konzumiraju online medije.

Govorila je i o tome da su političari i javni funkcioneri mnogo svjesni ulaganja žalbi i „oni koriste to svoje pravo na ulaganje žalbi na eventualno neprofesionalno izvještavanje medija, kako ga oni zovu“.

Pravna savjetnica u Odsjeku za ljudska prava pri Misiji OSCE-a u BiH Šejla Maslo Čerkić pozvala je na zaštitu slobode, dodajući da je problem i velika količina sadržaja koji se nalazi na granici dozvoljenog i s kojim se i regulatori i međunarodne i regionalne organizacije bore.

Jedan od učesnika konferencije bio je i generalni sekretar Evropske alijanse novinskih agencija (EANA) Alexandru Giboi koji je podvukao da sloboda medija nije samo floskula koja se koristi nego je zasnovana na važnim temeljima, a jedan od njih je i zaštita autorskih prava koja omogućava medijima da ostvare finansijsku nezavisnost što istovremeno dovodi i do povećane slobode medija.

Mišljenja je da je zapravo medijska pismenost rješenje i to dugoročno rješenje jer zakonska regulativa ne može sama riješiti probleme u medijima budući da se zakoni često ne poštuju, javnost ih ne razumije i ne vide njihovu svrhu.

Zaključio je da su zakoni beskorisni bez medijske pismenosti koja treba biti dio obrazovnog sistema kako bi se osiguralo da za 10 godina neće biti aktuelne teme o dezinformacijama, lažnim vijestima te manipuliranju javnosti.

On je govorio i o primjeni legislative o autorskim pravima i kako pojedine zemlje putem novinskih agencije reagiraju o pitanju autorskih prava.

- Članovi naše alijanse su radili analizu i opći rezultati su da je ovo jedan pozitivan napredak koji će dovesti do pozitivni rezultata. S druge strane, jedna riječ koja opisuje situacije u provedbi regulative je nedosljednost - poručio je Giboi.

Da je izuzetno važno educirati mlade ljude o zaštiti autorskih prava, ali i one koji su već u sistemu, te podići nivo javne svijesti o značaju autorskopravne zaštite, istaknuto je na panelu "Zaštita autorskih prava u BiH".

Pomoćnica direktora Instituta za intelektualno vlasništvo BiH iz Sektora za razvoj sistema intelektualnog vlasništva Vesna Vuletić Bebek kazala je da oni trenutno rade na izmjenama Zakona o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik BiH", br. 63/2010) čime bi se poboljšalo stanje u toj oblasti.

- No, i ako imamo i najbolje zakone koji se ne provode, nastaje problem i pravna praznina, materija ostaje neprimijenjena i zato je jako važno da se šira javnost i strukovna udruženja novinara uključe u podizanje svijesti o značaju autorsko-pravne zaštite - dodala je.

Profesorica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Iza Razija Mešević kaže da organiziraju školu medijskog prava koja je otvorena za sve studente javnih pravnih fakulteta u BiH te učestvuju na međunarodnom takmičenju iz simulacije i suđenja iz oblasti medijskog prava na kojem su studenti ostvarili zavidne rezultate.

- Planiramo i trenutno radimo na specijaliziranom programu koji će biti posvećen tematici medijskog prava i naravno iz kuta moje specijalizacije - prava intelektualnog vlasništva, autorskog prava, a uvijek se u tom segmentu dotičemo i autorskih prava u medijima na fotografiji i tekstovima - kazala je Mešević.

Suvlasnik, direktor i advokat Advokatskog društva Eterović d.o.o. Sarajevo Vedran Eterović kazao je da idealno zakonsko rješenje možda nije nužno kada je u pitanju zaštita autorskih prava.

- Implementacija postojećeg zakona kroz prekršajni postupak, kroz turističko-trgovinske inspekcije bilo bi puno adekvatnije rješenje, da sada osiguramo bolju zaštitu, odnosno provedbu zakona i samim time prava autora - kazao je Eterović.

Medija će biti, no budućnost medija će biti drugačija, digitalna transformacija nameće određene trendove i BiH, kao i sve druge zemlje,  nema drugog izbora nego da se tome prilagodi, kazala je direktorica za emitiranje Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Amela Odobašić govoreći na panelu o budućnosti medija u BiH, koji je održan u okviru konferencije. Ona smatra kako će u budućnosti regulatorni okvir biti drugačiji. Ono što je dobra smjernica jeste zakonodavni okvir Evropske unije, direktive koje su obavezni ugraditi u domaći zakonodavni okvir.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt FTV, 26.06.2023.

Naslov: Redakcija