Zastava Srbije

ODRŽAN OKRUGLI STOL NA KOME JE RAZMATRANO PITANJE STAROSNE DOBI ZA KRIVIČNU ODGOVORNOST MALOLJETNIKA: Uvažavati relevantne stavove i saznanja pri donošenju jedne ovakve odluke

29.06.2023.


Na okruglom stolu sudjelovali su federalni ministar pravde Vedran Škobić, potpredsjednik FBiH Igor Stojanović, predstavnica UNICEF–a dr. Rownak Khan te direktor Odjela za ljudsku dimenziju Misije OESS–a u BiH Lupis Ivo, kao i brojni predstavnici akademske zajednice, eksperti za maloljetničko pravo, tužitelji i predstavnici centara za socijalni rad.

Ministar Škobić je kazao kako je „važno istaknuti činjenicu da međunarodne organizacije načelno pozivaju da bi dobna granica za kaznenu odgovornost maloljetnika trebala biti 14 godina, pa čak i veća“.

Ministar se osvrnuo i na pitanje smještaja djece koja počine kaznena djela i njihovu resocijalizaciju te je izrazio uvjerenje da ovakav princip rada i ovakvi okrugli stolovi mogu postati pravilo za raspravljanje o svim drugim temama važnim za pravosuđe i pravdu općenito u BiH.

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović se osvrnuo na podnesenu inicijativu koja je glasila da se pokrenu aktivnosti na izmjenama kaznenog zakona Federacije BiH i Zakona o kaznenom postupku FBiH u čemu će biti uključeni svi relevantni faktori, institucije, centri za socijalni rad, odgojni centri, županijska ministarstva, sudovi, tužiteljstva, nevladin sektor, a kako bi se iznašlo najbolje rješenje za izmjenu kaznenog zakonodavstva.

Direktor Odjela za ljudsku dimenziju Misije OESS–a u BiH Lupis Ivo rekao je da međunarodni standardi koji se većinom primjenjuju u BiH u središte stavljaju najbolji interes djeteta.

- U sklopu svog mandata, Misija OESS-a je pokazala svoju podršku i posvećenost mladima ove zemlje prepoznajući njihovu ključnu ulogu u njezinoj budućnosti. Na primjer, Misija je 2018. godine podržala izdavanje komentara Zakona o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u kaznenom postupku. Današnji okrugli stol je prilika da se afirmira poruka da svaki odgovor na maloljetničku delikvenciju mora biti zajednički i baziran na holističkom pristupu koji uključuje relevantne institucije – ustvrdio je on.

Predstavnica UNICEF–a Rownak Khan smatra da je neuroznanost dokazala da se kod adolescenata mozak i dalje razvija, čak i nakon tinejdžerskog uzrasta, zbog čega je potrebno biti pažljiv u donošenju odluka.

- Ovo su bili jako tužni i nesretni događaji u Srbiji i Bosni i Hercegovini i ne trebamo izbjegavati nikakvu odgovornost, ali nedavni događaji ne trebaju utjecati na donošenje odluka, nego bi odluke trebale biti utemeljene na dokazima. Komitet poziva države članice da ne smanjuju ovu minimalnu dob kaznene odgovornosti ni u kojim okolnostima. Ako sve ove relevantne institucije rade zajednički na sprječavanju nasilja u kući, školi i zajednici onda ćemo postići dobar rezultat – zaključila je ona.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt FTV, 26.06.2023.

Naslov: Redakcija