Zastava Srbije

U OSNOVNOM SUDU BRČKO DISTRIKTA UVEDEN ELEKTRONSKI SISTEM REGISTRACIJE POSLOVNIH SUBJEKATA

29.06.2023.


Elektronski sistem registracije poslovnih subjekata uveden je u Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH koji omogućuje na jednostavniji način i bez prisustva zainteresovane strane registraciju firme, udruženja  ili bilo kog poslovnog subjekta iz području Distrikta, cijele Bosne i Hercegovine, ali i drugih zemalja.

- Ovaj sistem uveden je s ciljem da se omogući brža i jednostavnija registracija poslovnih i drugih subjekata u Brčko distriktu, u smislu da se smanji broj koraka koje stranke treba da poduzmu da bi izvršile registraciju u sudskom registru - kazala je viša stručna referentica jednošalterskog sistema Olivera Iljić.

Naglasila je kako je zadatak elektronskog sistema i da se izvrši digitalizacija arhive poslovnih i drugih subjekata što je također urađeno i što uveliko olakšava rad sudu, s obzirom da sva rješenja kao i isprave iz ranijeg razdoblja ima na uvid u svakom trenutku.

Uvođenjem elektronskog sistema registracije, zainteresiranoj stranci je smanjen broj koraka koje treba poduzeti na način da ima obavezu da podnese prijavu sudu i preuzme u sudu, putem pošte ili elektronski dobije rješenje, a da u Rješenje suda bude naveden JIB broj i pretežna djelatnost, te nije potrebno da stranka ide u Poreznu upravu i statistiku.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt FTV, 27.06.2023.

Naslov: Redakcija