Zastava Srbije

PRIVREDNA KOMORA RS ZATRAŽILA JE DA SE IZ BUDUĆIH PROGRAMA PODRŠKE ZAPOŠLJAVANJU ISKLJUČE JAVNA PREDUZEĆA, USTANOVE I UPRAVNI ORGANI KAO KORISNICI PROGRAMA: Novac u potpunosti usmjeriti u privredni sektor kako bi se ublažio nedostatak radne snage

29.06.2022.


Privredna komora RS zatražila je da se iz budućih programa podrške zapošljavanju koje provodi Zavod za zapošljavanje RS isključe javna preduzeća, javne ustanove, upravne organe i organizacije na republičkom i lokalnom nivou kao potencijalne korisnike programa.

Raspoloživ novac u potpunosti usmjeriti u privredni sektor kako bi se ublažio nedostatak radne snage, jer trenutno na tržištu rada Republike Srpske ne postoje zanimanja koja nisu deficitarna – traži asocijacija privrednika.

Neophodno je, kako kažu, analizirati svrsishodnost i efekte utrošenih sredstava iz programa podrške zapošljavanju kako bi se utvrdilo na koji način se raspodjeljuje novac i koji su rezultati ostvareni, posebno u dijelu koji se odnosi na korištenje programa podrške u privredi.

U Privrednoj komori RS ističu da je na tržištu rada evidentan veliki nedostatak radne snage u svim sektorima privrede, kako u proizvodnim, tako i u uslužnim djelatnostima i taj nedostatak sve više opterećuje kontinuirano obavljanje poslovnih procesa.

Kako bi se dobila adekvatna slika stanja ponude i potražnje radne snage evidentirane kod Zavoda za zapošljavanje RS neophodno je hitno uvesti promjene u sistemu vođenja evidencije kod ovog organa, tako da se precizira broj nezaposlenih koji su spremni da rade, struktura tih nezaposlenih, njihova kvalifikacija, starosna dob, prethodno radno iskustvo itd. Zatim, neophodno je učiniti ponudu radne snage transparentnijom – poručuju iz Privredne komore RS.


IZVOR: Vebsajt Srpska info, Tijana Grujić, 27.06.2022.

Naslov: Redakcija