Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU RS: Naknada plate u iznosu od 100% za trudnice i oboljele od malignih bolesti

29.06.2022.


Oboljeli od malignih bolesti u Republici Srpskoj primaće plate u punom iznosu za vrijeme privremene spriječenosti za rad.

Ovo je predviđeno novim zakonskim rješenjem o zdravstvenom osiguranju, koji je svojen u Narodnoj skupštini RS u formi nacrta.

Privremena odsustva s posla, odnosno bolovanja radnika koji su oboljeli od malignih bolesti su veoma česta, a što ne čudi jer su maligne, uz kardiovaskularne, vodeće  bolesti u Srpskoj.

Osim toga, maligne bolesti su dominantan uzrok nastanka invalidnosti odnosno gubitka radne sposobnosti u Republici Srpskoj. Po podacima Fonda PIO, u prvoj polovini prošle godine učešće malignih bolesti je bilo 26,3 odsto u ukupnom broju gubitka radne sposobnosti.

Nakon nekoliko inicijativa od samih oboljelih država je pristala da im izađe u susret. Njihove terapije su izuzetno skupe.

Osim njima, pravo na puni iznos plate je definisano i za trudnice u Republici Srpskoj kojima ljekar odredi održavanje trudnoće.

Trenutno se u Srpskoj navedena privremena odsustva sa posla tretiraju kao klasično bolovanje i osiguraniku se plata isplaćuje u iznosu od 70 odsto.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Alen Šeranić, istakao je da su predviđenim zakonom znatno proširena prava i kada je u pitanju ostvarivanje prava na bolničku zdravstvenu zaštitu djece.

Predloženim odredbama Nacrta zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju uređeno je da se iz sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske obezbjeđuje pratnja roditelja ili staratelja djece na bolničkom liječenju do 15 godina starosti – rekao je Šeranić obrazlažući ovo zakonsko rješenje.

On je naveo da je predloženim odredbama Nacrta zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju uređen širi obim prava osiguranika prilikom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu.


IZVOR: Izvod iz vijesti, Izvor: Vebsajt Srpska info, Tijana Grujić, 24.06.2022.

Naslov: Redakcija