Zastava Srbije

FEDERALNI ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE: Dozvoljeno otvaranje svih privrednih subjekata koji se nalaze u tržnim centrima, trgovinama, ugostiteljskim objektima i drugima

29.05.2020.


Tržni centri, odnosno prostori u centrima kojima je bio zabranjen rad počeli su sa radom 28. maja na osnovu odluke Federalnog štaba civilne zaštite.

Tako je ogroman broj ugostiteljskih i prodajnih prostora konačno počeo raditi nakon 70 dana provedenih pod ključem zbog pandemije koronavirusa.

Odlukom je dozvoljeno otvaranje svih privrednih subjekata koji se nalaze u tržnim centrima, trgovinama, ugostiteljskim objektima i drugima.

Prema odluci Federalnog štaba civilne zaštite, u zatvorenom prostoru ugostiteljskih objekata će se moći boraviti uz pridržavanje mjera zaštite i držanja socijalne distance.

Podsjetimo, naredbu o zatvaranju tržnih centara Federalni štab civilne zaštite donio je 18. marta, nakon proglašenja stanja nesreće zbog pandemije koronavirusa.

U nastavku pročitajte preporuke za sprečavanje infekcije u tržnim centrima:

- Osigurati da se ne stvaraju gužve te da se jasna uputstva o ograničenjima i mjerama postave na svim ulazima na vidljiva mjesta.

- Zbog kontrole broja mušterija preporučuje se da postoji odvojeni ulaz i izlaz gdje god je to moguće. Prilikom ulaska i izlaska mora se moći održavati fizička udaljenost od 1 do 2 metra.

- Broj mušterija koje u isto vrijeme mogu biti unutar centra odrediti prema površini

prostora. Preporučuje se 10 m2 po osobi, odnosno 10-15 ljudi na 100 m2.

- Unutar trgovačkog centra preporučuje se da sve osobe nose zaštitne maske preko usta i nosa.

- Preporučuje se pojačna kontrola ventilacije prostora uz dodavanje više vanjskog zraka u sistem za ventilaciju. Povesti računa o ispravnosti i higijeni pogona za mehaničku ventilaciju/grijanje i klimatizaciju.

- Na ulazima i na više mjesta u zavisnosti od površine prostora, a najbolje ispred ulaza u svaku trgovinu, postaviti sredstvo za dezinfekciju s uputstvom za korištenje, kako bi bilo dostupno uposlenicima i mušterijama.

- Preporučuje se da se smanji broj predmeta namijenjenih za sjedenje i odmor kupaca u zajedničkim prostorima centra, kako bi se smanjilo nepotrebno zadržavanje.

- Preporučuje se organizirati rad u dvije smjene, na način da između smjena bude

vremenski period u kojem će se izvršiti temeljito čišćenje i dezinfekcija prostora.

- Za pojedine djelatnosti primjenjuju se specifične preporuke dostupne od nadležnih ustanova (trgovine, ugostiteljski objekti, sportsko-rekreativni kapaciteti, bazeni, hoteli, frizerski/kozmetički saloni i sl.).

Preporuke za mušterije

- Voditi računa o higijeni ruku, respiratornoj higijeni i fizičkoj distanci od drugih osoba.

- Zadržavati se što kraće pri obavljanju trgovine.

- Osobe koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili kašalj trebaju odgoditi svoj

odlazak u trgovački centar i javiti se svom ljekaru.

Preporuke za osoblje trgovačkih centara

- Voditi računa o higijeni ruku, respiratornoj higijeni i fizičkoj distanci od drugih osoba.

- Uposlenike koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, uputiti da ne dolaze na posao, nego da se obrate svom ljekaru.

- Poželjno je da uposlenici vode računa o svom zdravstvenom stanju, da mjere temperaturu i prate pojavu simptoma kao što su kašalj, umor i otežano disanje.

Detaljne preporuke za sve ustanove, objekte i djelatnosti možete pročitati ovdje.


IZVOR: Vebsajt Klix, 28.05.2020.

Naslov: Redakcija