Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O RADU FEDERACIJE BIH: Bez dogovora Vlade, poslodavaca i sindikata u vezi sa izmjenama Zakona

28.04.2020.


Sastanak u Vladi Federacije BiH kojem su prisustvovali predstavnici Vlade, Udruženja poslodavaca i Saveza samostalnih sindikata BiH završen je bez dogovora.

Naime, predstavnici sindikata na čelu sa predsjednikom Mevludinom Bektićem, nisu prihvatili prijedloge koji se odnose na izmjene i dopune Zakona o radu. Dostavljen je prijedlog koji nije u skladu sa dan ranije održanim sastankom, odnosno, zapisnikom sa tog sastanka.

Sindikat je ranije iznio prijedlog da se problematika organizacije rada, odnosno, pojedina pitanja iz radno-pravnih odnosa u vrijeme aktulene pandemije i drugih vanrednih okolnosti riješi kroz donošenje novog Općeg kolektivnog ugovora. Međutim, za takav prijedlog nije bilo razumijevanja od strane druga dva socijalna partnera.

Cilj je, takođe, bio tim ugovorom riješiti i pitanje najniže plaće u Federaciji BiH.

Savez sindikata će sačiniti prijedlog "Lex specialis" zakonskog rješenja vezanog za pojedina prava iz radnog odnosa i organizaciju rada u vrijeme proglašenog stanja nesreće i drugih vanrednih okolnosti, te će isti predložiti socijalnim partnerima, nakon što ga prethodno usvoje organi sindikata.

Sindikat neće dopustiti da se aktuelna kriza lomi isključivo preko leđa radnika, a da pri tome poslodavci sve čine da sačuvaju stečeni kapital, pri tome predlažući za radnike nepovoljna zakonska rješenja u ovim teškim vremenima, saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.


IZVOR: Vebsajt Klix, 28.04.2020.

Naslov: Redakcija