Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

DIGITALIZACIJA PORESKE UPRAVE RS: Svi poreski obveznici biće u ravnopravnom položaju, a isključuje se faktor subjektivnosti koji je problematičan u svim poreskim upravama

29.04.2019.


Digitalizacijom Poreske uprave Republike Srpske biće postignut kvalitetniji odnos prema poreskim obveznicima, a naplata poreza biti veća, izjavila je ministarka finansija Zora Vidović.

"Digitalizacija poreskih uprava je jako važna za Ministarstvo finansija sa stanovišta naplate prihoda, ali i sa stanovišta odnosa poreskih uprava prema poreskim obveznicima", istakla je Vidovićeva.

Ona je napomenula da će se digitalizacijom uštedjeti vrijeme poreskih obveznika, koji neće morati da dolaze do poreskih uprava i "donose papire". "Tako će i Poreska uprava imati velike materijalne i uštede u ljudskim resursima", navela je Vidovićeva.

Osim prihoda koji će se naplatiti u većoj mjeri, istakla je ona, veoma je važno to što se digitalizacijom isključuju subjektivni faktor u poreskim upravama.

"To znači da više nisu referenti ti koji odlučuju kada će nekome nešto poslati i da li će to poslati, te da li će to uraditi na vrijeme. Pošto je sve automatizovano, svi poreski obveznici biće u ravnopravnom položaju, a isključuje se faktor subjektivnosti koji je jako problematičan u svim poreskim upravama", naglasila je ministarka finansija.

Ona je rekla da će digitalizacija omogućiti kvalitetniji odnos prema poreskim obveznicima, da će biti mnogo veći naplaćeni prihodi i mnogo veći prijavljeni prihod.

"Od 2017. godine kada je u Poreskoj upravi Republike Srpske uveden novi sistem i digitalizacija došla na viši nivo ostvarena je izuzetna naplata, koja je čak 14 puta bila veća od cijene projekta, a takva naplata obezbjeđuje stabilnost u budžetu", navela je ministar Vidović i najavila da se sistem mora nadograđivati i usavršavati.

U narednoj godini, kako je istakla, očekuje se automatizacija kontrole nad igrama na sreću, ali i unapređenje sistema fiskalizacije, s obzirom na probleme koji su se pojavili u primjeni dosadašnjeg sistema.

"Ovaj proces nije nimalo jeftin, ali će biti benefita i rast prihoda", navela je ministar Vidović i dodala da će korisnici neće morati da mijenjaju postojeće kase, a da će sredstva za softver naredne godine ukoliko ovaj prijedlog bude usvojen biti planirana u Budžetu Republike Srpske.

Ministar Vidović je istakla da je cilj Ministarstva finansija, Poreske uprave i Vlade Republike Srpske u poreskom sistemu da se nizom izmjena zakona uskladi rješenje kojim će doći do tzv. prefilinga u kojem Poreska uprava popunjava i šalje rješenje za porez na dohodak za fizička lica, a ne da svako fizičko lice popunjava prijavu.

U tom slučaju bi bilo daleko više prijava poreza na dohodak, zaključila je ministar finansija Zora Vidović.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo finansija RS, 23.04.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija