Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ORUŽJU I MUNICIJI: Brišu se odredbe koje su kao jedan od uslova za nabavljanje oružja propisivale pribavljanje uvjerenja da se protiv lica ne vodi prekršajni postupak

29.04.2019.


Nacrtom zakona o izmjeni i dopunama Zakona o oružju i municiji dodatno se ukidaju administrativne barijere kada je riječ o uslovima za nabavljanje oružja, rekao je predstavnik MUP-a Republike Srpske Srđan Obradović.

Obrazlažući ovaj Nacrt zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Obradović je rekao da se ovim zakonskim rješenjem brišu zakonske odredbe koje su kao jedan od uslova za nabavljanje oružja propisivale pribavljanje uvjerenja da se protiv lica ne vodi prekršajni postupak.

On je ponovio da ove zakonske odredbe nisu opravdale svrhu u praksi, a istovremeno su građane izlagale dodatnom trošku i gubitku vremena.

Obradović je naglasio da su uslovi za nabavljanje oružja u Srpskoj striktno definisano zakonom, te da će tako i ostati.

Kada je u pitanju oduzimanje oružja fizičkim licima, Obradović je istakao da je te odredbe potrebno drugačije definisati, jer se u praksi pokazalo da se građanima koji su učinili prekršaj u određenim slučajevima i uredno platili novčanu kaznu, primjenom konkretnih odredaba, oduzimalo oružje koje je u mnogim slučajevima predstavljalo porodično nasljeđe, trofej ili slično.

"Predložena su zakonska rješenja koja će dati mogućnost resornom ministarstvu da cijeni određene slučajeve i svrsishodnost oduzimanja oružja, a to istovremeno neće uticati na bezbjednost lica i imovine", kaže Obradović.


IZVOR:

Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija

``