Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

ZAKON O ZAŠTITI NA RADU: Ministarstvo rada će sprovesti javnu raspravu o primjeni Zakona

29.04.2019.


Neprimjenjivanje mjera zaštite na radu, nesprovođenje preventive i nedovoljna obuka radnika najčešći razlozi povreda na radu, rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

Milunović je naveo da su prošle godine u Srpskoj lakše povrijeđena 1.474 radnika, teže 79, a bilo je 14 povreda sa smrtnim ishodom, kao i da je najviše slučajeva registrovano u oblasti građevinarstva.

"Ovo je najveći broj povreda na radu u posljednjih 10 godina od kada se primjenjuje Zakon o zaštiti na radu ("Sl. glasnik RS", br. 1/2008 i 13/2010). U narednom periodu namjeravam da posjetim građevinske firme kako bi se utvrdilo koji su to razlozi povreda na radu", rekao je Milunović.

On je uoči konferencije "Stanje i perspektive zaštite na radu u Republici Srpskoj", koje je organizovalo ovo ministarstvo povodom obilježavanja Svjetskog dana bezbjednosti i zdravlja na radu, naveo da je cilj skupa da se ukaže na značaj zaštite na radu jer, kako je naglasio, samo zdrav radnik može da bude koristan sebi, porodici, poslodavcu i društvu.

"Biće sagledani svi aspekti zaštite na radu i zakonodavni i institucionalni okviri, a nakon rasprave odredićemo dalje pravce kretanja u ovoj oblasti u namjeri da se smanji broj povreda na radu", rekao je on.

Milunović je naveo da je resorno ministarstvo sačinilo kvalitetnu informaciju za proteklih 10 godina, iz koje je vidljivo da raste broj povreda na radu, lakših, težih, te onih sa smrtnim ishodom.

"Cilj ove konferencije jeste da učesnici kritičkim mišljenjem doprinesu boljem stanju u ovoj oblasti. Ministarstvo će potom sprovesti javnu raspravu o primjeni zakona i o tome će detaljno izvijestiti i Ekonomsko-socijalni savjet i Vladu Srpske", rekao je Mulunović.

Ona je naglasio da će to biti osnovni dokument na kojem će se zasnivati strategija zaštite na radu u Srpskoj za 2020. i 2021. godinu s ciljem bolje zaštite zdravlja radnika. 


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS, 24.04.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija