Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA IZBORNOG ZAKONA BIH: Najznačajnija promjena je podizanje unutarstranačkog cenzusa za osvajanje mandata na stranačkoj listi sa pet na 15 odsto za lokalne i na 30 odsto za opšte izbore. Planirano je i povećanje najmanjeg broja potpisa podrške birača koje politička partija ili nezavisni kandidat moraju podnijeti Centralnoj izbornoj komisiji BiH da bi im bila ovjerena prijava za učešće na izborima


Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH trebalo bi da se u drugoj polovini aprila nađe pred poslanicima u Parlamentu BiH i tada će biti poznato da li će rješenja do kojih je došla radna grupa dobiti zeleno svjetlo u predloženom obliku ili će biti izmijenjena.

Članovi radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva su poslije nekoliko mjeseci rada usaglasili 32 amandmana na Izborni zakon i devet na Zakon o finansiranju političkih stranaka, a konačan potpis na te dokumente trebalo bi da stave ove sedmice, poslije čega će izmjene biti upućene u parlamentarnu proceduru.

Radna grupa je predložila da izmjene Izbornog zakona budu razmatrane po osnovnom zakonodavnom postupku, a član grupe Lazar Prodanović smatra da bi ta dokumenta mogla da dođu pred poslanike u drugoj polovini aprila. Posjetio je da je sjednica tog doma već zakazana za 5. april i da je izvjesno da nova izborna rješenja neće tada biti razmatrana.

- Bitno je da smo usaglasili važne stavke na Izborni zakon, ali mislim da je moguće da na samoj sjednici bude još nekih amandmana za raspored na listama. Mislim da će biti i zahtjeva za smanjenje usaglašenog unutarstranačkog cenzusa, odnosno da to bude deset umjesto predloženih 15 odsto za lokalne, odnosno 15 ili 20 za opšte izbore, umjesto predloženih 30 odsto. Vidjećemo šta će biti - rekao je Prodanović.

Ocijenio je da je veoma važno da predložene i eventualne dopunske izmjene budu što prije usvojene u Parlamentu BiH.

- To treba da bude završeno prije raspisivanja lokalnih izbora, da bi izmjene bile na snazi i u upotrebi na oktobarskim izborima - kazao je Prodanović.

Imajući u vidu da su u radnoj grupi za izmjene izbornog zakonodavstva bili predstavnici većine parlamentarnih stranaka, Prodanović smatra da u Parlamentu BiH neće biti većih problema.

Predložene izmjene uglavnom su tehničke prirode i treba da omoguće lakše sprovođenje predstojećih lokalnih izbora nakon što se u praksi pokazalo da važeća rješenja imaju značajne nedostatke i pravne praznine. Najznačajnija promjena je podizanje unutarstranačkog cenzusa za osvajanje mandata na stranačkoj listi sa pet na 15 odsto za lokalne i na 30 odsto za opšte izbore, čime će biti smanjena mogućnost izbornog inženjeringa na listama. Planirano je i povećanje najmanjeg broja potpisa podrške birača koje politička partija ili nezavisni kandidat moraju podnijeti Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH da bi im bila ovjerena prijava za učešće na izborima. Cilj je da bude uozbiljena politička scena i izborni proces, te ujednačeni kriterijumi za prijavu stranaka i nezavisnih kandidata.

Prvi ljudi biračkih odbora ubuduće će pohađati posebnu obuku, jer su najodgovorniji u tom dijelu izbornog lanca. Izmjena ima i u vezi sa ravnopravnošću polova na listama, a povećanje su početne novčane kazne za kršenje izbornih pravila, tako da će ubuduće iznositi od 300 do 3.000 u odnosu na dosadašnji raspon od 200 do 1.000 KM.


Izvor: Vebsajat Glas Srpske, Vedrana Kulaga, 28.03.2016.