Zastava Srbije

INICIJATIVA DA AKCIZE ZA NAFTU I NAFTNE DERIVATE BUDU POVEĆANE ZA 15 FENINGA, PRI ČEMU BI 10 FENINGA BILO IZDVAJANO ZA IZGRADNJU AUTO-PUTEVA, A PET ZA IZGRADNJU BRZIH I MAGISTRALNIH PUTEVA


Savjet ministara BiH smatra da je eventualno povećanje akciza na naftu i naftne derivate moguće samo ako će sredstva koja bi bila na taj način ostvarena biti usmjerena u razvojne projekte, izjavio je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Zvizdić je naveo da je prijedlog Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje da akcize za naftu i naftne derivate budu povećane za 15 feninga, pri čemu bi 10 feninga bilo izdvajano za izgradnju auto-puteva, a pet za izgradnju brzih i magistralnih puteva.

"To znači da će ta sredstva imati svoj podnamjenski račun i da će biti direktno usmjerena ka javnim preduzećima koja se bave izgradnjom puteva, odnosno da neće biti nikakve mogućnosti da se eventualno koriste za pokrivanje budžetskih deficita na entitetskom nivou", istakao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, sva sredstva koja budu ostvarena povećanjem akciza biće isključivo namjenski usmjerena.

"U skladu sa Reformskom agendom u prvom koraku ćemo vjerovatno ići na povećanje akciza na naftu i naftne derivate, a tek kada entiteti usvoje svoje strateške planove reforme zdravstvenog sistema i akcione planove sa dinamikom realizacije, onda ćemo ići na eventualno povećanje akciza na duvan i alkohol", dodao je Zvizdić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, naveo je da Savjet ministara još nije dobio prijedlog UO UIO za povećanje akciza.

"Kad bude primljen, o tome će se otvoriti rasprava u Savjetu ministara", rekao je Šarović, ističući da je Reformskom agendom, kada je u pitanju povećanja akciza na alkohol i duvan, jasno rečeno da je prije toga potrebno izvršiti reformu zdravstvenog sektora.


Izvor: Vebsajt Srna 25.02.2016.