Zastava Srbije

PRAVILNIK O NAČINU ORGANIZOVANJA PROŠIRENOG PROGRAMA: Škole i roditelji su potpisnici ugovora s izabranim ponuđačima za izvođenje ekskurzija ili škole u prirodi, odnosno turističkim agencijama. Potrebno je da sa istim dogovore načine i mogućnosti eventualnog povrata sredstava koja su uplatili a nisu iskoristili

29.01.2021.


Mnogim roditeljima u Srpskoj turističke agencije još nisu vratile novac za uplaćene ekskurzije i škole u prirodi na koje, zbog epidemije korona virusa, njihova djeca lane nisu otišla.

Roditelji objašnjavaju da su tačno prije godinu dana uplatili prve rate za đačke izlete koji su planirani na proljeće, a koji su, kao i sva ostala putovanja, odgođeni zbog pandemije.

Tako je, nekima od njih, u turističkim agencijama ostalo zarobljeno 50, a nekima i više od 300 KM, u zavisnosti od toga koliko su rata u međuvremenu uplatili. Kada je bilo jasno da se epidemija neće uskoro smiriti, roditelji su počeli da traže povrat novca, što je nekima pošlo za rukom, dok dobar dio njih to ni do danas nije ostvario.

Pojedinci se ipak i dalje nadaju da će od putovanja u skorije vrijeme biti nešto, tako da ne insistiraju da im uplaćeni iznos bude vraćen.

- Mi smo uplatili stotinu maraka za školu u prirodu i još se nadamo da će djeca ipak otići na putovanje. Neki roditelji, koji su dali više novca, tražili su ipak da im se pare vrate - ispričao je otac jednog osnovca.

Direktori škola s kojima smo razgovarali tvrde da su za škole u prirodi agencije uglavnom vratile novac. Ističu da je rok za realizaciju ekskurzija do kraja ove školske godine, uz nadu da će se situacija smiriti, a one biti organizovane.

 Po novom pravilniku, škole samo sprovode proceduru.

Kako kažu, ako od ekskurzija ipak ne bude ništa u ovom roku, agencije će novac morati da vrate.

U svakom slučaju, ne postoji jedinstven obrazac za povrat novca, nego je na roditeljima i agencijama da se dogovore na koji način će to da riješe.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, naglašava da škole nemaju ništa s vraćanjem novca roditeljima, jer oni direktno sklapaju ugovor s agencijama i uplaćuju im rate.

- Po novom pravilniku, škole samo sprovode proceduru i sklapaju obavezujući ugovor o opštim uslovima s agencijom, a roditelji imaju pojedinačne ugovore i posebno uplaćuju novac. Nije više situacija kao prije, kada su nastavnici skupljali novac od roditelja - ističe Popržen.

Turističke agencije, kako saznajemo, nemaju jedinstven stav o vraćanju novca roditeljima.

U agenciji "Unis Turs", koja je imala ugovore sa pet osnovnih škola u Banjaluci, preciziraju da su vratili 98 odsto novca, a da im se nekolicina roditelja još nije javila.

- Stav je bio da do Nove godine vratimo novac i skoro smo sve vratili. Prvo smo vratili novac za školu u prirodi. Nama je problem što smo uplatiti avanse za školu u prirodi i za ekskurzije, a to nam hotelijeri nisu vratili, tako da je i naš novac zarobljen - kaže direktor Zoran Preradović.

Turistička agencija " Star travel" imala je pet potpisanih ugovora o izvođenju maturskih ekskurzija, te da su sa svim tim školama u kontaktu. Dodaju da je zbog pandemije došlo do nepredvidljivih okolnosti nakon sklapanja ugovora, koje organizator nije mogao spriječiti, otkloniti ili izbjeći.

- U zajedničkom interesu je da se pronađe najbolje rješenje za učenike i roditelje. Ponudili smo im mogućnost zamjenske destinacije, zamjenskog vaučera i povrata sredstava. Sa školama ćemo polovinom marta dogovoriti koju opciju žele učenici i roditelji, u skladu s tokovima pandemije. Do kraja tekuće školske godine roditelji svih škola s kojima imamo ugovore realizovaće izabranu opciju - poručuju iz ove agencije.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS potvrdili su da su u prethodnoj godini primili zahtjeve u vezi s povratom sredstava koja su roditelji uplatili za izvođenje ekskurzije i škole u prirodi.

Naglašavaju da su uputili nekoliko dopisa školama kojim su ih obavestili o postupanju u vezi s realizovanjem ekskurzija i škola u prirodi.

- Republički štab za vanredne situacije donio je Zaključak o odgađanju ekskurzija i škola u prirodi, a kojim su odgođene sve aktivnosti u vezi s njihovom realizacijom koja je bila planirana u aprilu, maju i junu lane. U školama u kojima je to moguće, direktori su bili zaduženi da ih organizuju, čim se za to steknu odgovarajući uslovi - kažu za Srpskainfo u MPiK.

Naglašavaju da su, po ovom pitanju, održali i nekoliko sastanaka s predstavnicima turističkih agencija, te predstavnicima Asocijacije turističkih agencija RS.

- U skladu s Pravilnikom o načinu organizovanja proširenog programa ("Sl. glasnik RS", br. 37/2019 i 13/2020), škole i roditelji su potpisnici ugovora s izabranim ponuđačima za izvođenje ekskurzija ili škole u prirodi, odnosno turističkim agencijama. Potrebno je da sa istim dogovore načine i mogućnosti eventualnog povrata sredstava koja su uplatili - zaključili su u ovom ministarstvu.

U Inspektoratu RS ističu da su se građani, koji su imali uplaćena putovanja, obraćali inspekciji jer ista nisu realizovana, a putničke agencije im nisu vratile novac.

- Tržišna inspekcija je već s prvom prijavom ove vrste postupila i naložila putničkoj agenciji da potrošaču isplati ranije uplaćeni iznos za putovanje koje nije realizovano. Putnička agencija je na rješenje inspektora uložila žalbu, gdje je drugostepeni organ, Ministarstvo trgovine i turizma RS, ocijenilo da odredbama Zakona o zaštiti potrošača U Republici Srpskoj ("Sl. glasnik RS", br. 6/2012, 63/2014 i 18/2017) nisu određene posebne upravne mjere koje je inspektor ovlašćen da preduzme po reklamaciji potrošača. Neizvršenje ugovorenih obaveza iz Ugovora o organizaciji putovanja, utvrđivanje eventualne odgovornosti i finansijskih obaveza jedne od ugovorenih strana je, prema tumačenju drugostepenog organa, u isključivoj nadležnosti suda - kaže načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću, Dušanka Makivić.


IZVOR: Vebsajt Srpskainfo, 25.01.2021.

Naslov: Redakcija