Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA REPUBLIKE SRPSKE: Uvode se mjere zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti. To se propisuje za krivična djela protiv službene dužnosti - zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, primanje mita i trgovina uticajem

29.01.2021.


Sve oči uprte su u Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, koje na isti način kao u Srbiji uvode doživotnu kaznu zatvora za najteža krivična djela.

Međutim, u sjenci toga, pred poslanicima će se naći još neke nove kazne, poput onih koje se tiču korupcije.

Izmjenama, koje će se naći na idućoj sjednici Narodne skupštine, uvodi se novi član zakona koji govori o obaveznom izricanju mjere zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti. To se propisuje za krivična djela protiv službene dužnosti - zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, primanje mita i trgovina uticajem.

Pojednostavljeno, ako neko bude osuđen za ova nedjela, zajedno s novčanom i eventualno zatvorskom sankcijom, biće mu zabranjeno da u određenom periodu obavlja dužnost, djelatnost ili čak profesionalni poziv na kome se našao kada je počinio korupciju.

Međutim, ono što zbunjuje jeste činjenica da je i u postojećem zakoniku postoji mogućnost izricanja ovakve zabrane, u periodu od jedne do deset godina, "ako postoji opasnost da će obavljanjem tog poziva, djelatnosti ili dužnosti ponovo izvršiti krivično djelo".

Advokat Tatjana Savić, koja je bila član radne grupe za izmjenu i dopunu KZRS, tvrdi da je razlika u tome što će ova mjera, ako bude usvojena, biti obavezna za sudove.

- Dakle, nije više "može izreći", nego "izriče". Ako ćemo iskreno, ja sam za to da se ništa ne ostavlja nekom tumačenju, nego da se neke stvari izričito propišu. Mislim da je generalno to dobro rješenje. Raspravljalo se da li to treba da se odnosi i na onog ko daje mito i ko prima. Mislim da se na kraju došlo do toga da davanje mita nije u vezi s djelatnošću koju ta osoba obavlja, a onaj koji prima, uvijek prima u vezi s djelatnošću koju obavlja - kaže Savićeva.

Advokat i potpredsjednik Narodne skupštine RS Milan Petković kaže da je za njega ovakva sankcija u redu, pod uslovom da je fakultativna, da se u određenim slučajevima može izreći, a ne da bude obavezna.

Jer, dodaje Petković, može se desiti da neko bude osuđen za zloupotrebu službenog položaja, ne iz namjere, nego iz nehata i krajnje nepažnje, pa u takvim slučajevima mjera zabrane može da bude veća i stroža od krivične sankcije.

- Za mene ta mjera bezbjednosti čak znači duplo kažnjavanje, na neki način, jer može da bude teža od same kazne. Jer, mjera zabrane ne mora da znači samo zabranu obavljanja istog posla. Mogu da budu tri mogućnosti: zabrana obavljanja poziva, djelatnosti ili dužnosti. Ako nekom zabranite obavljanje poziva, to na primjer može da znači obavljanje funkcije pravobranioca. Ali, može da bude i zabrana profesionalnog poziva, znači obavljanje svih pravnih poslova. Šta onda taj neko može da radi? Da bude vozač kamiona - slikovito opisuje Petković.

Sudovi su u nekim slučajevima i do sada izricali ovakve sankcije.


IZVOR: Vebsajt Srpskainfo, Slobodan Popadić, 27.01.2021.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija