Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O SPREČAVANJU PRANJA NOVCA I FINANSIRANJA TERORISTIČKIH AKTIVNOSTI: Propis usklađen sa odgovarajućim direktivama i uredbama EU u ovoj oblasti

28.12.2023.


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je po hitnom postupku Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji je usklađen sa odgovarajućim direktivama i uredbama EU u ovoj oblasti.

Usvajanjem ovog zakona sa oznakom `EI` BiH želi poboljšati kapacitete za efikasniju borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u korist poslovne zajednice i građana BiH.

Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti jedan je od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, a njegovim usvajanjem Savjet ministara u očekivanju dobijanja datuma za otvaranje pregovora šalje snažnu poruku Evropskom savjetu koji raspravlja o politici proširenja EU.

Novi zakon harmonizuje sistem sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma u BiH sa standardima Međunarodne agencije za borbu protiv pranja novca /FATF/ i Komiteta eksperata Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti /Manival/.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 22.12.2023.

Naslov: Redakcija