Zastava Srbije

CENTRALNA BANKA BIH: Građani BiH kod banaka zaduženi 11 milijardi KM

28.12.2022.


Većini građana u BiH zbog rasta potrošačkih cijena, jedino što preostaje kao metod osiguravanja kratkoročnog punjenja kućnog budžeta, jesu komercijalni krediti.

Nikad puniji budžeti vlasti nisu iskorišteni za stvaranje novih vrijednosti, jer je građanima i prosječna plata tek misaona imenica, a sve što im preostaje jesu komercijalni krediti i dužničko ropstvo.

Prema podacima Centralne banke BiH, građani BiH su kod komercijalnih banaka zaduženi gotovo 11 milijardi KM, a 70 posto od tog broja su nenamjenski potrošački krediti.

"Sa ekonomske strane kad uspoređujemo BiH i zemlje okruženja i zemlje EU, mi malo radimo, a dobro živimo. Većina ima kredite, većinom se koriste za osnovne potrebe prehrane", ukazala je ekonomistica Jelena Ljubas-Ćurak.

Akademik Slavo Kukić objašnjava kako ljudi preko tih kredita pokušavaju "zatvoriti rupe" koje su sve veće, a na taj način zapadaju u sve veće dubioze koje sve manje realnim čine mogućnost da se iz tih stanja izvuku.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 26.12.2022.

Naslov: Redakcija