Zastava Srbije

PRIJEDLOG ODLUKE O PRIVREMENOJ SUSPENZIJI I PRIVREMENOM SMANJENJU CARINSKIH STOPA PRI UVOZU NOVIH ELEKTRIČNIH I HIBRIDNIH AUTOMOBILA: Traži se produžetak primjene do 31.12.2023. godine

28.12.2022.


Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine uputilo je Vijeću ministara BiH na usvajanje Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31.12.2023. godine.

Resorni ministar Staša Košarac istakao je da Odlukom propisano da se carinska stopa na uvoz novoproizvedenih automobila, koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja sa kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji sa 15 posto na 5 posto za hibridna vozila, te sa 5 posto na nula posto na automobile na električni pogon.

“Naš cilj je da obezbijedimo kontinuitet primjene niže carinske stope prilikom uvoza novih električnih i hibridnih vozila, budući da 31. decembra 2022. godine ističe rok primjene postojeće odluke Vijeća ministara BiH”, naglasio je ministar Košarac.

On je ocijenio da predložena odluka omogućava olakšice na uvoz električnih i hibridnih vozila, te da očekuje da će Savjet ministara BiH dati zeleno svjetlo na njeno produžavanje do kraja iduće godine.

“Primjena niže carinske stope prilikom uvoza ove vrste vozila pokazala se opravdanom jer zvanični podaci govore da je povećan uvoz i interes građana za kupovinu električnih i hibridnih vozila”, poručio je ministar Košarac.

Prema njegovim riječima, predloženom odlukom stimuliše se kupovina električnih i hibridnih vozila, čija će masovnija upotreba značajno uticati na smanjenje zagađenja vazduha i zaštitu životne sredine, ali i bezbjednost saobraćaja.

“Opredijeljeni smo da stvaramo uslove za uvoz ovih automobila, jer je to izuzetno važno i sa aspekta korištenja obnovljivih izvora energije i smanjenja zagađenja vazduha. S obzirom na to da se za aerozagađenje u BiH najčešće okrivljuju stari automobili, koji su dominantni na našim putevima, neophodno je da se stimuliše kupovina ekološki prihvatljivih automobila”, naglasio je ministar Košarac.

On je podsjetio da predložena odluka o nižim carinskim stopama na uvoz električnih i hibridnih vozila ima podršku poslovne zajednice u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao i entitetskih privrednih komora i Spoljnotrgovinske komore BiH, te da je kreirana u skladu sa obavezama prema evropskim direktivama iz oblasti energetike i zaštite od zagađenja, ali i svjetskim trendovima u oblasti automobilske industrije.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 24.12.2022.

Naslov: Redakcija