Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

NA PRAVNOM FAKULTETU U BANJALUCI ORGANIZOVANA SVEČANA DODJELA SERTIFIKATA POVODOM OSPOSOBLJENOSTI ZA KORIŠĆENJE ELEKTRONSKE PRAVNE BAZE PARAGRAF LEX: Svi polaznici su uspješno savladali višednevnu obuku, najbolji među njima posebno nagrađeni

28.12.2018.


U srijedu, 26. decembra 2018. godine, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci organizovana je svečana dodjela sertifikata za gotovo 30 sudenata, polaznika obuke za korišćenje elektronske pravne baze Paragraf Lex.

Tokom višednevne obuke studenti su imali mogućnost da se upoznaju sa benefitima korišćenja pravne baze, koja postaje nezaobilazno sredstvo za savladavanje svakodnevnih profesionalnih izazova kada je u pitanju istraživanje i primjena propisa, ali i drugih dokumenata važnih za sigurno i zakonito poslovanje.

Studentima je sertifikate uručio dekan Pravnog fakulteta, prof. dr Željko Mirjanić, koji je tom prilikom izjavio da je veoma zadovoljan, jer je ovo prvi put da su studenti Pravnog fakulteta imali priliku da prođu edukaciju za korišćenje jedne pravne baze podataka, i istakao da je veoma važno da nauče da koriste pravne baze jer će im to biti potrebno čitav radni vijek. U vrijeme kada je bio student, kako kaže, nije bilo ovakvih baza, sve je bilo u pisanoj formi, i resursi za istraživački rad su bili ograničeni i teže dostupni. "U vrijeme kada sam ja pisao doktorsku disertaciju, o ovome je moglo samo da se sanja, da uključite računar i da vam sve što je potrebno bude dostupno na jednom mjestu.", istakao je prof. Mirjanić, koji je posebno naglasio da ovakav vid obuke, uz dodatne elemente pravne informatike, zaslužuje da postane poseban predmet na fakultetu.

Obuku studenata je vodila Milica Pejović, mrežni administrator fakulteta, inače Paragrafov sertifikovani predavač, koja je na ovaj način stekla dodatno iskustvo u radu. "Studenti su naučili mnogo stvari koje će im olakšati studiranje, ali isto tako stekli su znanja koja im mogu pomoći pri zapošljavanju i u budućem radu. Učesnici obuke su oduševljeni mogućnostima koje pruža baza kao što su npr. pristup prečišćenim tekstovima, gotovim modelima, primjerima iz sudske prakse, brzim i jednostavnim pronalaskom propisa koji ih zanimaju itd." izjavila je Milica, koja u martu naredne godine nastavlja sa daljim obukama, za koje već sada postoji veliko interesovanje.

Među polaznicima obuke, najviše su se istakli Gavrilo Kerkez, Sonja Stanković i Teodoga Dragičević, kojima je kompanija Paragraf omogućila pristup pravnoj bazi Paragraf Lex tokom 2019. godine.

Gavrilo je istakao koliko je pravna baza značajna za studiranje i budući rad: "Sama radionica Paragraf Lex je bila od velikog značaja za studente Pravnog fakulteta, obzirom da Paragrafova pravna baza predstavlja najveću bazu pravnih akata u Bosni i Hercegovini. Nadam se da će ovakvih radionica u budućnosti na fakultetu biti mnogo više i da će fakultet nastaviti saradnju sa Paragraf Lex-om, te da ćemo i dalje imati ovakve vidove edukacije. Sama potvrda da smo prošli kroz ovu edukaciju svim studentima mnogo znači, i vjerujem da će im koristiti u narednom periodu", zaključio je Gavrilo.

Pravni fakultet i kompanija Paragraf će u narednom periodu nastojati da prošire saradnju i na drugim poljima, budući da postoji obostrani interes za dodatnu edukaciju što većeg broja studenata.

Dekan pravnog fakulteta
Kurs obuka Paragraf Lex
Najbolji polaznik kursa Paragraf Lex
Studenti sertifikat Paragraf Lex

IZVOR: Redakcija, 27.12.2018.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772