Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

PRIJEDLOG ZAKONA O BANKAMA RS: Prijedlogom zakona se propisuje da niko osim banke ne može primati depozite ili druga povratna sredstva, niti davati kredite i izdavati platne kartice, ako nema dozvolu Agencije za bankarstvo

28.12.2016.


Narodna skupština Republike Srpske nastavila je 21. posebnu sjednicu raspravom o Prijedlogu zakona o bankama Republike Srpske.

Prijedlogom zakona se uređuje prestanak rada banaka u Srpskoj, kao i zaštita korisnika bankarskih usluga. Donošenjem novog zakona želi se postići podizanje nivoa otpornosti pojedinačne banke i cjelokupnog bankarskog sistema, naveo je ministar finansija Zoran Tegeltija.

Prijedlogom zakona se propisuje da niko osim banke ne može primati depozite ili druga povratna sredstva, niti davati kredite i izdavati platne kartice, ako nema dozvolu Agencije za bankarstvo.

"Zakonskim odredbama propisuje se banci zabrana zaključivanja sporazuma, donošenje odluka ili drugih akata kojima se narušava tržišna konkurencija i obavezuje banka na primjenu odredaba zakona koji uređuje zaštitu tržišne konkurencije", rekao je Tegeltija i dodao da se zakonom propisuje kada Agencija za bankarstvo može oduzeti dozvolu za rad banci.

Prijedlogom zakona posebno se uređuju područja u kojima su prisutne manjkavosti koje je potrebno otkloniti. Uvode se i brojne novine, koje se prije svega odnose na: izradu planova oporavka samih banaka, utvrđuju se mjere za poboljšanje njihovog finansijskog položaja; preduzimanje mjera rane intervencije Agencije u slučaju značajnog pogoršanja stanja banke; uspostavljanje pravnog sistema za restrukturiranje problematičnih banaka i utvrđivanje nadležnosti Agencije za sprovođenje ovog postupka.

Odredbe o restruktuiranju banaka uvode se radi preduzimanja mjera koje treba da spriječe ili ublaže nastupanje kriznih situacija kod pojedinačne banke, ali i bankarskog i finansijskog sistema u cjelini, a samim tim i obezbijede efikasno restruktuiranje banke koja ne može ili vjerovatno neće moći da nastavi poslovanje.

Kao jedna od novina u Prijedlogu zakona uređena je faza rane intervencije Agencije u banci, te propisane okolnosti u kojima Agencija može preduzeti jednu ili više mjera u situaciji kada se stanje banke brzo pogoršava, odnosno kada je likvidnost pogoršana, kada raste učešće loših kredita, te se pogoršava koncentracija izloženosti banke.


IZVOR: Vebsajt Narodne skupštine Srpske, 27.12.2016.