Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENI I DOPUNI ZAKONA O OBEZBJEĐENJU KVALITETA U VISOKOM OBRAZOVANJU RS: Preciznije se formulišu odredbe koje se odnose na modele recenzije studijskih programa i postupak akreditacije studijskih programa

28.11.2022.


Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske.

Razlozi za donošenje Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske sadržani su u potrebi preciznijeg formulisanja pojedinih odredaba koje se odnose na modele recenzije studijskih programa i postupak akreditacije studijskih programa.

Predloženim modelima bi se racionalizovali postupci akreditacije, budući da je važećim zakonom predviđeno da se postupci vanjskog vrednovanja za javne visokoškolske ustanove finansiraju iz republičkog budžeta.

Pored toga, različiti modeli akreditacije omogućavaju kvalitetniji i svrsishodniji postupak, jer uključuju angažovanje stručnjaka iz užih naučnih oblasti.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 24.11.2022.

Naslov: Redakcija