Zastava Srbije

TAIEX RADIONICA: Kriteriji za imenovanje sudija i tužilaca zasnivati na kvalitetu, integritetu i efikasnosti

28.11.2022.


Dvodnevna TAIEX radionica na temu “Unapređenje postupaka imenovanja sudija i tužilaca sa posebnim osvrtom na kriterije za izbor” održana je 23. i 24. novembra 2022. godine u Sarajevu, u organizaciji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV BiH/Vijeće) putem EU Instrumenta za tehničku pomoć i razmjenu informacija (TAIEX).

Tokom radionice razmijenjena su iskustva sa Mrčela Marinom, sudijom Vrhovnog suda Republike Hrvatske u pogledu različitih aspekata kriterija za imenovane sudija i tužilaca, te se razgovaralo o evaluaciji i ocjenama strukturiranog intervjua sa kandidatima, kako bi se osiguralo da se izbor i karijera sudija i tužilaca zasnivaju na kvalitetu, integritetu, sposobnosti i efikasnosti. Također, tokom radionice pružen je uvid kako su različiti kriteriji za imenovanje regulisani i evaluirani u Hrvatskoj, uključujući i informacije kako se kriteriji definišu, primjenjuju i procijenjuju.

“Birati najbolji pravosudni kadar, znači imati jako, nezavisno i odgovorno pravosuđe. Stoga Vijeće, kako kroz svoja stalna tijela, tako i kroz aktivnosti sa međunarodnim partnerima, kontinuirano radi na jačanju imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija”, istakao je Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a BiH.

Predsjednik Lagumdžija je dodao da su određeni pozitivni trendovi postignuti kada je u pitanju imenovanje kandidata koji nisu nosioci pravosudne funkcije. U tom kontekstu, VSTV BiH primjenjuje nove procedure zasnovane na Peer Review preporukama, a koje obuhvataju izmjene i dopune Poslovnika VSTV-a BiH i Pravilnika o kvalifikacionom i pismenom testiranju kandidata za pozicije nosilaca pravosudnih funkcija.

“Šef Odjela za vladavinu prava u Uredu specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini Alfredo Strippoli izjavio je: “Sistem imenovanja se mora pod hitno unaprijediti, obzirom na brojne nedosljednosti i propuste koji su u njima zabilježeni. Nedosljednost i preširoka diskrecija u primjeni pravila o imenovanju i napredovanju se i dalje mogu primjetiti. VSTV je ukazao spremnost da se krene u proces izmjene Poslovnika i drugih internih akata, što je dobar znak.”

Realizacija TAIEX radionice je jedna od aktivnosti kojima VSTV BiH nastoji unaprijediti proces imenovanja sudija i tužilaca što će doprinijeti ispunjavanju reformskih ciljeva VSTV-a BiH i preporuka iz Izvještaja Evropske komisije za BiH.

Zaključci sa TAIEX radionice biće dostupni na web stranicama http://vstv.pravosudje.ba i http://ec.europa.eu/enlargement/taiex.

Za više informacija molimo da se obratite Kabinetu Predsjedništva VSTV-a BiH na telefon 033 707 570.


IZVOR: Vebsajt Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, 24.11.2022.

Naslov: Redakcija