Zastava Srbije

ZAKON O AGENCIJAMA ZA OBEZBJEĐENJE LICA I IMOVINE I PRIVATNOJ DETEKTIVSKOJ DJELATNOSTI: Ni poslije 14 godina od usvajanja prvog Zakona ne postoji udruženje ili komora privatnih detektiva u RS

28.11.2016.


Loša zakonska rješenja u Republici Srpskoj negativno se odražavaju na razvijanje detektivske djelatnosti o čemu svjedoči činjenica da ni poslije 14 godina od usvajanja prvog Zakona o agencijama za obezbjeđenje lica i imovine i privatnoj detektivskoj djelatnosti ("Sl. glasnik RS", br. 50/2002, 92/2005 i 91/2006) ne postoji udruženje ili komora privatnih detektiva, rekao je privatni detektiv i bivši predsjednik Detektivske komore Slovenije Janko Trivunović studentima Fakulteta za bezbjednost i zaštitu u Banjaluci.

- Za mladog čovjeka koji tek počinje da se bavi detektivskim poslom važeći Zakon o agencijama za obezbjeđenje lica i imovine i privatnoj detektivskoj djelatnosti ("Sl. glasnik RS", br. 4/2012) nije dobar, jer da bi neko ovdje postao detektiv mora prvo obaviti praksu kod privatnog detektiva i to godinu dana - ističe Trivunović.

Prema njegovim riječima, sporna stavka u Zakonu je i provjera detektiva prije dodjele sertifikata, a koja se bazira na provjeri među komšijama.

- U Sloveniji je dovoljno da ste kriminalno čisti, a ovdje vas provjeravaju kod komšija i ako ne pričate s prvim susjedom nećete dobiti sertifikat - kaže Trivunović.

Istakao je da se radi o veoma važnoj djelatnosti za društvo, jer neko ko smatra da policija ne obavlja dovoljno dobro ili brzo svoj posao ima mogućnost da se osloni na privatnog detektiva. Detektivi, dodaje, vrlo često sarađuju i sa državnim organima.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, A. J., 26.11.2016.