Zastava Srbije

NASTAVLJENO POTPISIVANJE UGOVORA SA PRIVREDNIM SUBJEKTIMA ZA DODJELU PODSTICAJA U RS

28.10.2022.


U prostorijama Ministarstva privrede i preduzetništva završeno je potpisivanje ugovora o dodjeli podsticaja za direktna ulaganja po osnovu Javnog poziva za podršku prerađivačkoj industriji u 2022. godini.

“U prvoj grupi, ugovori su potpisani sa korisnicima podsticaja koji su u momentu prijave na Javni poziv imali projekat u toku realizacije i čiji je procenat 70% i više. Ovi subjekti su dostavili blanko potpisanu mjenicu i mjeničnu izjavu, te će im u toku sedmice biti isplaćena sredstva podsticaja.

U drugoj grupi, ugovori su potpisani sa korisnicima podsticaja koji su u momentu prijave imali novi, ili projekat tokom realziacije, a čiji je stepen projektinh aktivnosti odnosno plaćanja manji od 70%.

Ovi subjekti su obavezni da u roku od 15 radnih dana, od dana potpisivanja ugovora, s ciljem obezbjeđivanja preuzetih obaveza, Ministarstvu privrede i preduzetništva dostave bankarsku garanciju na iznos odobrenog podsticaja, nakon čega će im biti isplaćena sredstava", ističu u Ministarstvu privrede i preduzetništva.

Među privrednim subjektima koji su ove godine korisnici podsticaja su “VIS" d.o.o. iz Banje Luke i “Milpop" s.p. iz Banje Luke.

Maja Pejaković, rukovodilac finansija navodi da VIS d.o.o. Banja Luka trenutno ima 63 zaposlena radnika, da je kao porodično preduzeće osnovano 1993. godina, a sadašnjom djelatnošću počelo je da se bavi još 1989. godine kao mala zanatska radionica.

“Osnovna djelatnost preduzeća je proizvodnja alata tj. kalupa za brizganje plastike i alata za deformaciju lima, kako za sopstvene potrebe tako i za potrebe domaćih i inostranih kupaca. Takođe, proizvodimo mašinske pozicije za automatizaciju (robotizaciju) procesa u automobilskoj, grafičkoj, tekstilnoj industriji, industriji nameštaja i slično", rekla je ona.

Ona dodaje da se više od 70% proizvodnje u mašinskoj obradi izvozi na evropsko tržište.

“Mi smo jedna od rijetkih firmi u BiH koja pod jednim krovom zaokružuje proces od idejnog rješenja za konstrukciju alata za brizganje proizvoda, preko izrade alata u svojoj alatnici pa sve do eksploatacija alata u pogonu za preradu plastičnih masa i jedan smo od najvećih proizvođača plastičnih proizvoda za domaćinstvo na domaćem tržištu. Proizvodnja namjenskih plastičnih pozicija poput dijelova industrijskih filtera ili kućišta za uređaje za očitavanje potrošnje električne energije je naša specijalnost i možemo da proizvedemo kompletnu poziciju ili jednu od komponenti", naglasila je ona.

Pejakovićeva ističe da su, nakon analize svih aktuelnih dešavnja na tržištu i poslovnih rezultata, odlučili da pokrenu jedan obiman investicioni projekat i da značajna sredstva ulože u opremu, te na taj način povećaju izvoz i podignu proizvodnju na viši tehnološki nivo.

“Nabavkom napredne mašine 'Fanuk Robokat C400iC' namjeravamo napraviti tehnološki iskorak koji će dovesti do toga da u narednom periodu budemo izuzetno konkurentni na evropskom tržištu u našoj grani industrije i obezbijedimo nove klijente, što nam garantuje dugoročno uspješno poslovanje i dalji razvoj. Najbitniji ciljevi ovog projekta su osim tehnološkog osavremenjavanja proizvodnje i stvaranje nove vrijednosti, proširivanje kapaciteta, novo zapošljavanje i povećanje izvoza, te nam je podrška Ministarstva kroz subvencionisanje nabavke ove mašine izuzetno značajna", pojasnila je ona i dodala da su nabavkom nove opreme zaokružili ulaganje u izgradnji novog poslovnog kompleksa u Banjoj Luci na 22.000 m².

Direktor “Milpop-a", Darko Popović je rekao da privredno društvo u ovom obliku postoji od 2018. godine i da trenutno zapošljava šest radnika.

“Ukupna vrijednost investicije bila je oko 130 hiljada KM (bez PDV-a), a podsticaj Ministarstva privrede i preduzetništva iznosi 39.242 KM. Riječ je o CNC mašini sa pratećom ventilacijom, kompresorom, setom računara i softverom. Oprema je već nekoliko mjeseci u funkciji, zahvaljujući kojoj je obim posla već povećan za 100%, te smo zaposlili dodatnu radnu snagu. Očekujemo da do kraja godine obim posla povećamo još za 100%, a nastavićemo sa investicijama, te je u planu za narednu godinu nabavka nove specijalne stolarske mašinu tzv. kantarice, s obzirom na starost i dostrajalsot postojeće. Naš interes je da svake godine osavremenjavamo proizvodnju, zapošljavamo nove radnike, širimo poslovanje i povećavamo izvoz, što bi sigurno bilo teže bez podrške resornog ministarstva", ističe on.

Podjsetimo, na javni poziv za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u 2022. godini, prijavilo se 312 privrednih subjekata, od čega je 238 privrednih subjekata ispunilo sve opšte i posebne uslove javnog poziva, dok 74 privredna subjekata nisu zadovoljila uslove tražene javnim pozivom.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo privrede i preduzetništva RS, 25.10.2022.

Naslov: Redakcija