Zastava Srbije

VIJEĆE MINISTARA BIH: Podržana četiri regionalna akciona plana transportne zajednice

28.10.2020.


Vijeće ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici usvojilo je Informaciju Ministarstva komunikacija i prometa o provođenju Ugovora o osnivanju Transportne zajednice.

Na sjednici je data podrška regionalnim akcionim planovima za puteve, željeznice, sigurnost saobraćaja i olakšice u transportu, koji bi trebali biti razmatrani na sjednici Ministarskog vijeća Transportne zajednice.

Usvajanje ovih planova od velike je važnosti, nakon što je Evropska komisija početkom oktobra predstavila Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, vrijedan 9 milijardi eura za period od 2021. do 2027. godine za ulaganja u oblasti transporta, energije, zelene i digitalne transformacije.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH će nastaviti redovno izvještavati o realizaciji obaveza preuzetih Ugovorom o osnivanju Transportne zajednice.

Podsjećamo da je ugovorom iz 2017. godine osnovana Transportna zajednica u oblasti cestovnog, željezničkog, unutrašnjeg vodnog i pomorskog saobraćaja, kao i razvoja transportne mreže između Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana.


IZVOR: Vebsajt Vijeće ministara BiH, 26.10.2020.

Naslov: Redakcija