Zastava Srbije

FONDOVI ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA TRAŽE SMANJENJE, UKIDANJE ILI POVRAT PDV-A NA LIJEKOVE I MEDICINSKA SREDSTVA

28.09.2023.


Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO RS) ističu da je bitno što prije razmotriti inicijative fondova zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta koje se odnose na smanjenje, ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva.

Kako navode, samo u zdravstvenom sistemu Republike Srpske je prošle godine za PDV plaćeno više od 100 miliona KM, što je, ističu, skoro jednako dvogodišnjim troškovima lijekova na recept.

"Kada bi, prema našim procjenama, stopa PDV-a iznosila pet odsto umjesto sadašnjih 17 odsto, troškovi za lijekove koje finansira Fond bili bi manji za više od 20 miliona KM godišnje", saopštili su iz FZO RS.

Dodaju da je BiH jedina zemlja u okruženju koja ima samo jednu, standardnu poresku stopu koja se primjenjuje na sve proizvode, uključujući i lijekov, a ona je daleko najveća u regionu.

"Za razliku od BiH, ostale zemlje iz okruženja imaju opštu i posebnu, povlaštenu stopu po kojoj se, između ostalog, tretiraju i lijekovi. Dok je stopa PDV-a u BiH jedinstvena i iznosi 17 odsto, primjera radi, u Hrvatskoj i Makedoniji poreska stopa na lijekove iznosi pet odsto, u Sloveniji 9,5 odsto, u Srbiji 10 odsto. Dakle, u BiH je čak tri puta veća u odnosu na pojedine zemlje regiona", naglasili su iz Fonda.

Ističu da su, imajući u vidu da bi se smanjenjem, povratom ili ukidanjem stope PDV-a na lijekove omogućile značajne "uštede" u zdravstvenom sistemu, te da bi se taj novac mogao iskoristiti za dodatna unapređenja prava osiguranika i poboljšanje dostupnosti naročito skupih lijekova, FZO RS je u junu ove godine podnio inicijativu za smanjenje, ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove.

"U inicijativi smo naveli, ukoliko nije moguće smanjenje stope PDV-a na lijekove, da je potrebno pronaći način da se sredstva uplaćena od strane zdravstvenih ustanova i FZO RS za PDV na lijekove vrate u sistem zdravstva, u cilju obezbjeđivanja bolje zdravstvene zaštite za naše osiguranike. Trenutno, FZO RS samo za lijekove i potrošni materijal za PDV plati oko 35 miliona KM", dodaju iz Fonda.

Kako primjer navode da čijek za cističnu fibrozu košta oko 500.000 KM sa PDV-om, te pojašnjavaju da se za svaku ovu terapiju plati 70.000 KM za PDV.

Upravo zbog dugoročne održivosti zdravstvenog sistema, te unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite građana, naglasili su da je potrebno da se hitno razmotre inicijative i FZO RS, kao i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, koji su, takođe, podnijeli inicijativu Savjetu ministara BiH.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Nikolina Aleksić, 24.09.2023.

Naslov: Redakcija