Zastava Srbije

FBIH POČINJE MASOVNU PROCJENU VRIJEDNOSTI NEKRETNINA

28.09.2022.


U sektoru zemljišne administracije u Federaciji BiH izvršiće se sistemsko prikupljanje podataka o nekretninama, što je preduslov za realizaciju Projekta određivanja vrijednosti nekretnina, čiji je glavni cilj uvođenje integralnog sistema utvrđivanja vrijednosti nekretnina za Federaciju BiH.

Takvi sistemi povećavaju sigurnost na tržištu nekretnina i osiguravaju uslove za ekonomski rast.

Zato je na jednoj od prethodnih sjednica Vlada Federacije podržala inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) budu osigurana sredstva za realizaciju ovog projekata Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Očekuje se i tehnička donatorska podrška relizaciji projekta od strane Vlade Kraljevine Švedske, čija iskustva se već koriste u pripremi projekta.

- S obzirom na to da reforma sektora zemljišne administracije generalno, u bilo kojoj državi i sustavu, predstavlja jedan od najdugotrajnijih procesa, to se i Projekt određivanja vrijednosti nekretnina predlaže kao višegodišnja aktivnost i predstavlja kontinuitet uspješno provedenih i započetih aktivnosti sistematske registracije nekretnina - rekao je direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović.

Projektom će se prikupiti podaci o svim nekretninama koje su upisane u zvanične registre, ali i ostalim nekretninama koje nisu dio službene katastarske ili zemljišno-knjižne evidencije koji će služiti i u svrhu smanjenja sivog tržišta nekretnina.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 26.09.2022.

Naslov: Redakcija