Zastava Srbije

KAPITAL CENTRALNE BANKE BIH U PADU

28.09.2022.


Kapital Centralne banke Bosne i Hercegovine od početka godine pao je za više od 263 mil KM, i gotovo je sigurno da će do kraja godine nastavljati da pada, a u doglednoj budućnosti nije isključena mogućnost da CBBiH na kraju ostane bez kapitala.

- Pad kapitala je posljedica dešavanja na finansijskom tržištu. S obzirom da zbog globalnih dešavanja rastu prinosi na vrijednosne papire, shodno tome pada vrijednost i to se odražava na pad kapitala. Preduzimamo mjere da restruktuiramo portfolio, da se oslobodimo papira i idemo u depozite - rekao je Dragan Kulina, član Upravnog odbora Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Inače, kapital Centralne banke BiH, odnosno neto strana aktiva padaju već godinama, ali malo šta se radi po tom pitanju. Na kraju 2020. neto strana aktiva Centralne banke BiH iznosila je 895,6 mil KM da bi na kraju 2021. iznosila 772,7 mil KM ili 122 mil KM manje. Zaključno sa avgustom ove godine, kapital Centralne banke BiH iznosio je "svega" 509,6 mil KM, što je za 263 mil KM manje nego na kraju 2021. godine i čak 386 mil KM manje nego na kraju 2020.

Podsjećanja radi, Nezavisne su još početkom ove godine u tekstu "Kapital Centralne banke BiH pao za 122,9 mil KM", upozorile da bi kapital ove banke do kraja godine mogao pasti za oko 400 mil KM što će se s obzirom na kretanja na svjetskom tržištu vjerovatno i obistiniti.

Kako nezvanično saznaje ovaj dnevni list, Centralna banka već na sutrašnjoj sjednici uprave trebala bi da razmatra kako izaći iz ovog problema, odnosno kako zaustaviti pad kapitala.

- Trend u svijetu u narednom periodu će ići u pravcu gubitka nezavisnosti centralnih banaka. Fiskalna dominacija je početak tog trenda. Struktura naših deviznih rezervi i način razmišljanja mislim da ne odgovara budućem vremenu. Nažalost kao društvo odbijamo da diskutujemo o monetarnim pitanjima. Da li smo kao društvo sazreli da mijenjamo okvir, da ga prilagodimo sadašnjim i budućim rizicima koji nas očekuju - rekao je Saša Stevanović, ekonomista.

Kada je riječ o Centralnoj banci BiH, novac koji ima uglavnom ulaže u tradicionalne vrijednosne papire, od čega većina centralnih banaka u svijetu odustaje. S obzirom na dešavanja u svijetu, inflaciju, rat u Ukrajini, energetsku krizu itd... prinosi na obveznice konstantno rastu, što dovodi do većih kamatnih stopa na te obveznice, a posljedica toga su pad njihovih vrijednosti.

- Mi možemo konstatovati činjenicu da ništa ne ukazuje da će se kamatne stope smanjiti. Trendovi ukazuju da će one rasti. Kada one rastu cijene obveznica padaju. Intenzitet pada ćemo vidjeti. Da li kao društvo možemo uspostaviti sistem gdje će naše devizne rezerve, čija je funkcija zaštita od ekonomskih šokova, u smislu da se u kriznim vremenima više vjeruje u domaću valutu. Pokazatelj da je nivo zaštite konvertibilne marke najniži od momenta dokapitalizacije CBBiH od strane entiteta, prije 24 godine treba da nas osvjesti. Nema prostora za paniku, ali ima prostora za žaljenje što konstatujemo posljedice, a ne bavimo se uzrocima - istakao je Stevanović.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 26.09.2022.

Naslov: Redakcija