Zastava Srbije

IZMJENE I DOPUNE ZAKONA O RADU BIH: Sindikalci ostaju pri zahtjevu da minimalna plaća bude 1.000 KM

28.08.2020.


Sramotno je da se radnici bore protiv uvođenja 72 satne radne sedmice, dok se u Evropi uvodi četverodnevna radna sedmica, kaže Selvedin Šatorović

Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) slavi 115 godina historije, kazao je na konferenciji za medije predsjednik SSS BiH Selvedin Šatorović.

- Nećemo odstupiti od naših zahtjeva da minimalna plaća bude 1.000 KM. Uradili smo svoj prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu. Bez obzira na podjeljenost Sindikata mislim da ćemo uspjeti nametnuti rješenja koja su u interesu radnika. Imali smo protestnu šetnju koja je urodila plodom i nije došlo do ishitrenih rješenja koja su bila protiv interesa radnika - naglasio je Šatorović.

Prema njegovim riječima, narednu 120 godišnjicu radnici trebaju da dočekaju u boljim uslovima.

- Sramotno je da se radnici bore protiv uvođenja 72 satne radne sedmice, dok se u Evropi uvodi četverodnevna radna sedmica. Upis i registracija su posebna tema. Ali razlog zbog kojeg mi nemamo upisano lice ovlašteno za predstavljanje jeste naziv BiH. To je ono zbog čega se mi ne želimo odreći svoje historije. Ne želimo pod noge staviti ovih 115 godina djelovanja. Mi ćemo nastaviti da baštinimo ono što je sindikalni pokret u BiH - kategoričan je Šatorović.

Predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH Mehmed Avdagić ovom prilikom kazao je da niti jedna država ne smije smanjivati značaj Sindikata. 

Prema njegovim riječima, u oktobru bit će napravljena analiza djelovanja u protekle dvije godine. 

- Skoro da ne postoji država u svijetu koja ne zloupotrebljava Koronu na štetu radnika. Ako nema koristi od socijalnog dijaloga onda nam ne preostaje ništa drugo da se borimo drugim metodama kao što su štrajkovi i protesti - istakao je Avdagić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Avdagić je kazao da se boji da će doći do novog otpuštanja radnika, a na jesen u skladu s najavama drugog vala koronavirusa.

- Vrijeme koje je pred nama nosi brojne opasnosti. Priča se o zabrani izvoza pšenice, države u regionu imaju dobar rod ali najvjerojatnije će biti zabranjen izvoz. Moramo razvijati poljoprivredu jer samo tako možemo spasiti građane od gladi. Već kasnimo sa jesenjom sjetvom. Ovisni smo o pšenici, ali ostalo možemo da proizvedemo. I danas smo o tome razgovarali, ali stoji se u mjestu i kaska se jer mjere koje su na snazi nisu dovoljne. Osnovni uslov za preživljavanje su krediti. Nakon izbora moraju se donijeti ozbiljne mjere - poručio je Avdagić.


IZVOR: Vebsjat Avaz, E. Halimić 27.08.2020.

Naslov: Redakcija