Zastava Srbije

AGENCIJA ZA STATISTIKU BIH: Manja industrijska proizvodnja u BiH u junu

28.07.2022.


Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u junu je manja za 2,2 odsto u odnosu na maj, a u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, industrijska proizvodnja u BiH, kalendarski prilagođena, bilježi rast od 1,1 odsto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju u maju veća je za 3,1 odsto, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za jedan odsto, kapitalnih proizvoda za 1,7 odsto, intermedijarnih proizvoda za 2,3 odsto, a energija manja za 6,6 odsto.

U junu, u odnosu na isti mjesec prošle godine, proizvodnja kapitalnih proizvoda veća je za četiri odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,2 odsto, proizvodnja energije ostala je ista, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda manja za jedan odsto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,6 odsto.

Desezonirana industrijska proizvodnja u junu je u poređenju sa majem zabilježila pad od jedan odsto u prerađivačkoj industriji, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom za 4,7 odsto, a u vađenju ruda i kamena za 7,6 odsto.

Industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, u junu ove, u poređenju sa istim mjesecom 2021, bilježi rast u prerađivačkoj industrija za 1,6 odsto, proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom za 0,9 odsto, dok je u vađenju ruda i kamena zabilježen pad za 6,7 odsto.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Izvor: Vebsajt Nezavisne, 25.07.2022.

Naslov: Redakcija