Zastava Srbije

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA FBIH: Usvojeni Prijedlog zakona o dopuni Zakona o izvršnom postupku FBiH i Nacrt zakona o izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju

28.07.2022.


Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o izvršnom postupku FBiH, kojim se će se moći naplaćivati RTV taksa.

Zakon je razmatran po skraćenom postupku, glasalo se pojedinačno, a zakon nisu podržali iz stranke HDZ BiH.

Predlagač zakona zastupnica iz SBB-a Sanela Prašović gadžo pozvala je kolege iz HDZ-a da razmisle, i da se opstojnost države brani i kroz javni servis a ne konzumiranjem onog što nam se sviđa.

"Ustavni sud i odluke Ustavnog suda FBiH nisu švedski sto da konzumiramo što nam se sviđa i odbijamo što nam se ne sviđa. Iako imamo priliku poboljšati naplatu RTV takse kroz ovaj zakon, neshvatljivo mi je da to neko odbija. Iznos je 7,5 KM. Ako ne prođe ovaj zakon, odbija se praktično da se kroz izvršni postupak može naplaćivati RTV taksa, da se spriječi zatrpavanje sudova, odnosno, da se smanje sveukupni troškovi. U Federaciji javni servisi se muče i jedva preživljavaju."

Zastupnici su sa 52 glasa podržali Zakon o dopuni zakona o izvršnom postupku FBiH. Sada zakon ide na potvrđivanje u Dom naroda FBiH.

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, zastupnici su usvojili Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojom se broj dana bolovanja skraćuje sa 42 na 15. Zakon se razmatrao u formi nacrta i kao takav je usvojen.

Prijedlog zakona je krajem prošle godine u proceduru uputio Ramiz Karić, a njima bi se bi se broj dana bolovanja radnika koji idu na teret poslodavca smanjili sa 42 dana koliko je radniku zagarantirano trenutnim zakonskim rješenjem, na 15 dana plaćenog odsustva radi bolesti nakon čega bi Fond zdravstvenog osiguranja preuzeo isplatu naknada radnicima.

"Ako pogledamo evropsku statistiku, velika većina evropskih zemalja, ima 0 dana bolovanja na teret poslodavca. Dakle, prvi dan kad radnik ode na bolovanje, njega plaća Fond zdravstvenog osiguranja, zato što se plaćaju doprinosi. Imamo 4 zemlje gdje je to 42 radna dana, to su Njemačka, Austrija, Hrvatska i Federacija BiH, recimo 3,5 zemlje", objasnio je predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

Istakao je da je evropski presjek bolovanja 6,5 dana godišnje, dok je taj prosjek u Kantonu Sarajevu 22 dana godišnje za što poslodavci smatraju da predstavlja zloupotrebu sistema.

Član 2 predložene izmjene zakona ističe kako su povrede na radu "sastavni dio rizika obavljanja poslova i radnih zadataka i ne mogu se izbjeći, ali je potrebno naglasiti da, u tim slučajevima, poslodavac nije odgovoran".

Za razliku od drugih zaposlenih, državni službenici imaju zagarantirane plate i naknade jer su šanse da se raspadne budžetski sistem bilo koje države veoma mali, predstavljaju posebnu kategoriju zaposlenika, te će ovakav zakon najveće posljedice imati po radnike u sektorima obrade metala, građevinske radnike ili one koji rade u hemijskom sektoru kao i ostale čije je zdravlje direktno najviše ugroženo.

To je za poslodavce jednostavno "sastavni dio posla", a ukoliko sve bude kako oni žele, najveći pritisak bit će na ljekarima koji će morati odlučivati da li je neko dovoljno loše.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Izvor: Vebsajt BHRT i Klix, 27.07.2022.

Naslov: Redakcija