Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O LOKALNOJ SAMOUPRAVI: Prijedlogom zakona omogućeno je da Narodna skupština RS, na prijedlog Vlade, raspusti lokalni parlament u slučaju neuspjelog opoziva načelnika ili gradonačelnika


  • PRIJEDLOG ZAKONA O LOKALNOJ SAMOUPRAVI: Prijedlogom zakona omogućeno je da Narodna skupština RS, na prijedlog Vlade, raspusti lokalni parlament u slučaju neuspjelog opoziva načelnika ili gradonačelnika

Prijedlog zakona o lokalnoj samoupravi izazvao je različite reakcije u RS. Dok ga jedni hvale i kažu da će konačno uvesti reda, drugi pak ističu da je njime otvoren prostor za mahinacije te da se radi o centralizaciji vlasti.

Lejla Rešić, ministar lokalne uprave i samouprave RS, hvali Prijedlog zakona i kaže kako je njime predviđeno da se u svakom momentu može testirati da li gradonačelnici i načelnici opština imaju povjerenje građana.

"Ideja je da imamo i mogućnost da neko bude sankcionisan ukoliko ne radi svoj posao, jer je činjenica da građani trpe najveću štetu ako ne bude skupštinskih zasjedanja. Tu nema zaštite prava građana i njima i treba dati mogućnost da jasno i glasno kažu šta oni o tome misle", istakla je Rešićeva.

Ona se dotakla i problema s usvajanjem budžeta kao jedne od stavki koja će biti riješena novim zakonom.

Prijedlogom zakona o lokalnoj samoupravi omogućeno je i da Narodna skupština RS, na prijedlog Vlade, raspusti lokalni parlament u slučaju neuspjelog opoziva načelnika ili gradonačelnika.

Budimir Balaban, predsjednik Skupštine grada BANJA LUKA, Prijedlog zakona okarakterisao je kao oblik suspenzije demokratije i centralizacije vlasti.

"To vidim kao suštinu zbog čega je izvršena izmjena zakona, a definisanje finansiranja lokalnih jedinica, što je najvažnije, nije ni dirnuto", kaže Balaban i dodaje da nije tačno da je ovo način da se odbornici "dovedu u red".

 "To je policijski način, a nije ni fer da se raspusti skupština zvog neusvajanja budžeta, a da gradonačelnik ostaje na funkciji. Ako idu jedni, onda moraju i drugi", kaže on.

U slučaju raspuštanja skupštine, vlast preuzima Vlada RS preko prinudnog tijela koje imenuje. "Zar nije logičnije demokratski ići na nove izbore? Još gore je da u posljednjoj godini mandata nema izbora pa Vlada može raspustiti skupštine i imenovati prinudnu upravu tako da je vrlo zgodno onom koji ima većinu na republičkom nivou da na taj način vlada lokalnim upravama", kaže on.

Na drugoj strani, Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, kaže da ovaj Prijedlog zakona može da ne odgovara samo onima koji ne rade svoj posao.

"Mislim da je ovo dobar zakon, cilj je, prije svega, da se uvede red i da odgovornost pored načelnika i gradonačelnika imaju i odbornici. Ako pored silnih amandmana kojima mogu dotjerati budžet onako kako žele i dalje neće da ga usvoje, pa normalno je da se raspuste. Ista je situacija kada svako malo iz hira traže opoziv načelnika, a da čovjeku pritom građani svaki put izglasaju povjerenje", kaže Mićić.

Slično mišljenje ima i Zoran Latinović, načelnik Gradiške. Kako kaže, zakon nosi pozitivne karakteristike, ali priznaje da će, ako dođe do prinudne uprave, u tom slučaju Vlada RS imati više vlasti.

"Po mom mišljenju, zakon nosi pozitivne karakteristike s obzirom na to da nije bila regulisana odgovornost odbornika. Istina da bi Vlada u slučaju nametanja uprave imala više vlasti, nadležnost je po mom mišljenju tada mogao imati predstavnik republičkih organa, ali opet to je nešto što je ostavljeno kao zadnja opcija", naveo je Latinović.

Izvor: Vebsajt Nezavisne, Nikola Vidačković, 27.07.2016.