Zastava Srbije

ZAKONI O ZABRANI DISKRIMINACIJE I SLOBODI OKUPLJANJA U KONTEKSTU ODRŽANE POVORKE PONOSA: Zakoni dobri na papiru, ali se sloboda javnog okupljanja i dalje ograničava – ipak, manjih pozitivnih pomaka ima

28.06.2023.


Uoči Četvrte bosanskohercegovačke povorke ponosa tražili smo odgovore na pitanja kako zapravo u praksi izgleda primjena Zakona o zabrani diskriminacije ("Sl. glasnik BiH", br. 59/2009 i 66/2016) , da li zakoni o javnim okupljanjima predstavljaju ograničavajući faktor, te koliko je i da li je naša zemlja napredovala u navedenim oblastima. Iz Institucije ombudsmena za ljudska prava ističu da je zakonodavni okvir za zaštitu od diskriminacije i rodne ravnopravnosti značajno unaprijeđen kroz Izmjene i dopune Zakona tako da se seksualna orijentacija, rodni identitet i spolne karakteristike navode kao osnove za zabranu diskriminacije. Međutim, stvarni položaj LGBTIQ+ populacije nije značajno unaprijeđen do danas, kažu ombudsmeni.

Napominju da pitanje životnih zajednica istog spola i dalje nije regulisano, u zdravstvenom sistemu nisu prepoznate medicinske potrebe transrodnih osoba, a interspolnost se ne spominje u zakonskim propisima. Pozitivnim zakonskim propisima regulisana je mogućnost upisa promjene spola u matičnim knjigama i izmjene ličnih dokumenata. Ipak, neuređenost administrativnih procedura ostavlja mogućnost proizvoljnosti u primjeni propisa.

Još živimo u neprijateljskom okruženju, gdje se svakodnevno suočavamo sa strahom od nasilja i odbacivanja, kažu iz OO Povorke ponosa.

Ombudsmani kažu da generalno bilježe mali broj zaprimljenih predmeta u vezi sa kršenjem prava LGBTIQ+ populacije, te da to ne oslikava stvarni broj kršenja prava.

- Imamo odličnu zakonsku zaštitu na papiru, a problem jeste primjena i ovog, ali i svih drugih zakona u BiH. U praksi se ne vidi poboljšanje. Postoje pozitivni pomaci, ali vrlo malo i nedovoljno da bi se svakodnevnica života LGBTIQ+ osoba promijenila. I dalje se u praksi suočavaju sa različitim oblicima diskriminacije, poručuje Lejla Huremović, članica OO Povorke ponosa. Zakone o javnom okupljanju komentariše riječima da se “retrogradne, tradicionalne politike, konstantno nameću”.

- Zakon o javnom okupljanju ("Sl. novine Kantona Sarajevo", br. 32/2009 i 11/2011) je i dalje restriktivan, nisu se unijele važne odredbe koje bi se uskladile sa evropskim pozitivnim praksama.

Harun Išerić, viši asistent na Pravnom fakultetu UNSA, ističe da je Brčko distrikt već godinama jedina sjajna zvijezda kada se radi o zakonskom uređenju javnog okupljanja, ali i praktičnoj primjeni. Naglašava da vlast u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i svim kantonima zapravo samo treba da prepiše Zakon o mirnom okupljanju ("Sl. glasnik Brčko distrikta BiH", br. 29/2020).

- I RS i kantoni, a naročito KS, i dalje nisu u stanju da donesu zakone kojima će se sloboda okupljanja urediti prema međunarodnim i evropskim standardima. Prema informacijama koje imam, drugi kantoni su ipak napravili određeni progres i u saradnji sa OSCE-om u BiH pripremili, izradili nacrte, ako ne i prijedloge zakona, koji su u skladu sa standardima Venecijanske komisije, UN-a i Vijeća Evrope. Nažalost, to nije slučaj sa KS-om. Nadležni ministar unutrašnjih poslova taj zakon, iz njemu poznatih razloga, drži u ladici i tako doprinosi stagnaciji na evropskom putu BiH. Očigledno da ne postoji politička volja u KS-u, naglašava Išerić.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Oslobođenje, Matea Jerković, 23.06.2023.

Naslov: Redakcija