Zastava Srbije

U 2022. GODINI PREDSJEDNIK FBIH POMILOVAO 10, A ODBIO POMILOVATI 57 OSUĐENIKA: Pošto su neka pomilovanja bila za krivična djela protiv bezbjednosti saobraćaja za koja su ocjene suda i ministarstva pravde bila negativna, predložene izmjene Zakona o pomilovanju kojima bi pozitivna ocjena bila uslov za pomilovanje

28.06.2023.


Na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH delegati su informisani o Izvještaju predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine o donesenim odlukama o pomilovanju pravosnažno osuđenih osoba u 2022. godini.

Predsjednik FBiH u prethodnom mandatu Marinko Čavara je dostavio Izvještaj o odlukama o pomilovanju. Tokom 2022. godine Čavara je dao 10 pomilovanja, a odbio je njih 57.

Između ostalog, Čavara je pomilovao i dvije osobe koje su počinile prekršaje u saobraćaju te je u oba slučaja tih pomilovanja ocjena suda i Ministarstva pravde bila negativna.

Za teško kazneno djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja zatraženo je djelimično oslobođenje od izdržavanja izrečene kazne zatvora za razdoblje od šest mjeseci.

U drugom slučaju, koje uključuje teško kazneno djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i ugrožavanje javnog saobraćaja, zatražena je blaža kazna zatvora u trajanju od jedne godine.

Ovim povodom je delegat Irfan Čengić uputio prijedlog zaključka na glasanje, a kojim se poziva Vlada FBiH da u parlamentarnu proceduu uputi izmjene i dopune Zakona o pomilovanju ("Sl. novine FBiH", br. 22/2009), tako da predsjednik Federacije ne može pomilovati ukoliko nema pozitivnu ocjenu i Suda i Ministarstva pravde.

Naglasio je da je od ovih 10 pomilovanja samo jedno imalo pozitivno mišljenje i Suda i Ministarstva pravde.

Za ovaj zaključak glasala su 44 delegata, četiri su bila suzdržana i dva protiv.

Podsjećamo, sigurnost u saobraćaju tema je koja je u fokusu javnosti nakon to je A.B. vožnjom bez vozačke dozvole i pod utjecajem alkohola usmrtio dvije pješakinje na pješačkom prijelazu u Sarajevu. Nadležni pokušavaju pronaći adekvatna zakonska rješenja kako bi spriječili nesavjesne vozače da ugoze tuđi, ali i svoj život.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, A. Ku., 26.06.2023.

Naslov: Redakcija