Zastava Srbije

ZAKON O IZMJENAMA ZAKONA O LOKALNOJ SAMOUPRAVI: Produžava se rok organima jedinice lokalne samouprave radi usklađivanja broja zaposlenih u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi sa odredbama pomenutog akta do 31. decembra 2021. godine

28.06.2021.


Narodni poslanici su, na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, po hitnom postupku usvojili Zakona o izmjenama zakona o lokalnoj samoupravi.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić je, obrazlažući izmjene ovog zakona, koji se po hitnom postupku razmatrao u Narodnoj skupštini, rekla da je propisano da se njima produžava rok organima jedinice lokalne samouprave radi usklađivanja broja zaposlenih u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi sa odredbama pomenutog akta do 31. decembra 2021. godine.

Obavljene ankete koje su bile upućene svim jedinicama lokalne samouprave pokazale su da 92 odsto njih nije uskladilo broj zaposlenih, dok je osam odsto uskladilo – rekla je ministarka Jujić.

Jedan od osnovnih razloga za donošenje ovog zakona jeste sprečavanje nastupanja posljedica za jedinice lokalne samouprave, koje bi se ogledale u otpuštanju velikog broja zaposlenih i nemogućnosti obezbjeđivanja finansijskih sredstava za otpremnine koje bi bile potrebne u tom slučaju.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS, 23.06.2021.

Naslov: Redakcija