Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

ADAPTACIJA SPORAZUMA O STABILIZACIJI I PRIDRUŽIVANJU ŠTETNA I NEPRIHVATLJIVA ZA RS


Predložena adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) nije prihvatljiva za Republiku Srpsku, jer bi nanijela nesagledivu štetu prehrambenoj i poljoprivrednoj proizvodnji i gubitke od 210 miliona KM na godišnjem nivou, izjavio je predsjednik RS Milorad Dodik poslije sastanka sa predstavnicima Srpske u institucijama BiH, Vlade i Narodne skupštine, Privredne komore, Spoljnotrgovinske komore BiH, poljoprivrednih udruženja i "Mlijekoprodukta" iz Kozarske Dubice.

Dodik je naglasio da se mišljenje RS u ovom slučaju mora uvažavati.

- Računica nije dobra za RS i BiH već za Hrvatsku koja bi u BiH plasirala svoje proizvode. Evropa se odriče osam miliona evra po osnovu adaptacije SSP-a, a BiH 81 miliona evra svojih izvornih prihoda. Istovremeno je 65-70 odsto proizvodnje i prerade robe koja je obuhvaćena adaptacijom SSP-a locirano u RS, koja bi imala najveći gubitak - rekao je Dodik istakavši da član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić sada ima zvanični stav iz Srpske o predloženoj adaptaciji SSP-a.

Naglasio je da je nedolazak predstavnika vlasti sa nivoa BiH iz RS klasično prebacivanje odgovornosti.

Nemanja Vasić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, naglasio je da je shvaćena pogubnost sporazuma o SSP-u, kojim bi RS najviše bila pogođena.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoje Dojčinović rekao je da se ne može dozvoliti da bude potpisano nešto što je na štetu poljoprivrednika iz RS.

- Ovaj sporazum bi uništio čitavu poljoprivrednu proizvodnju, a posebno voćare - poručio je.

Ispred Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS rekli su da svi proizvođači mogu sada odahnuti, jer ovaj sporazum neće biti potpisan.

Predsjednik Udruženja povrtara RS Brane Mastalo rekao je da podržava odbijanje ovog sporazuma, dok je predsjednik Udruženja poljoprivrednika i mljekara RS Vladimir Usorac rekao da ovaj sporazum ne znači pregovore već ultimatume.

- Potpisati ovaj sporazum značilo bi kapitulaciju i bilo bi pogubno za čitavu poljoprivrednu proizvodnju - rekao je Usorac.

Direktor "Mlijekoprodukta" Rankica Marelj zadovoljna je ishodom sastanka, kazavši da je sada zaštićena domaća proizvodnja.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić izjavio je da će ispoštovati odluku institucija RS kada je riječ o SSP-u.

Šef Delegacije EU u BiH, Lars Gunar Vigemark, rekao je da je u slučaju predložene adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju "sada kasno da se kaže da se ne prihvata nešto što je ispregovarano".

Vigemark je rekao da EU ne pregovara sa kantonima i entitetima, nego sa BiH, te da, kada BiH pregovara o nekom sporazumu ili iznosi određene stavove, to mora odražavati stavove svih njenih nivoa.

On je naveo da je "politički establišment u BiH sada potpuno preokupiran pitanjima lokalnih izbora, što EU očigledno nije u vrhu prioriteta".

"Svijet se neminovno mijenja, a mi mnogo brži korak hvatamo u cijeloj BiH u globalnim procesima. Razumijem da je politika na lokalnom nivou jako važna, tako je u svakoj zemlji, ali mi ne možemo stalno čekati na nekog da se odluči", poručio je Vigemark.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, Dragana Keleč, 27.06.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772