Zastava Srbije

FOND ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA RS: I tokom vanredne situacije finansiranje zdravstvenih usluga za sve građane

28.05.2020.


Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske saopštio je da, i dok traje vanredna situacija, nastavlja da finansira zdravstvene usluge za sve građane u javnim zdravstvenim ustanovama, bez ovjeravanja zdravstvene knjižice.

"Finansiranje zdravstvenih usluga za sve građane će trajati sve do okončanja vanredne situacije u Republici Srpskoj", navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, nakon toga, Fond nastavlja da finansira zdravstvene usluge za osigurana lica u svim zdravstvenim ustanovama koje imaju ugovor sa Fondom.

"Međutim, apelujemo na građane u cilju smanjenja gužvi i sprečavanja okupljanja većeg broja ljudi na jednom mjestu da ne moraju odmah po ukidanju vanredne situacije da dolaze u poslovice Fonda kako bi ovjerili zdravstvene knjižice. Ovo je prilika da podsjetimo građane da se zdravstvena knjižica ovjerava po potrebi, dakle ne mora svakog mjeseca, jer prava iz zdravstvenog osiguranja postoje u kontinuinetu nezavisno od redovne ovjere zdravstvenih knjižica", pojašnjavaju iz Fonda.

Kako navode, osim toga, mnoge zdravstvene ustanove imaju tehničku mogućnost da uvidom u poslovni sistem Fonda provjere da li se osiguraniku u kontinuitetu uplaćuju doprinosi, u slučaju da se desi da osiguranik kod sebe nema zdravstvenu knjižicu.

"Takođe, svaki osiguranik na internet stranici FZO RS može provjeriti da li se za njega redovno uplaćuju doprinosi za zdravstveno osiguranje", navedeno je u saopštenju.

Podsjećaju da Fond od 13. marta prateći mjere i preporuke Vlade RS u cilju sprečavanja širenja virusa korona za svo stanovništvo (osigurane i neosigurane) finansira zdravstvene usluge bez ovjeravanja zdravstvenih knjižica.

Kako dodaju, ova mjera je samo jedan od preduzetih mjera nadležnih u Republici Srpskoj, a sve u cilju da se širenje virusa korona u zajednici stavi pod kontrolu, ali i da se stimulišu građani da prijavljuju simptome i javljaju ljekaru.

Takođe, Fond uz poštovanje higijensko – epidemiološkim sve usluge iz obaveznog zdravstvenog osiguranja sprovodi nesmetano i u punom kapacitetu.

"Naši osiguranici sve informacije o radu Fonda mogu da dobiju i od naših zaštitnika prava. Imena i prezimena sa brojevima telefona zaštitnika prava dostupni su na internet stranici Fonda, a možete za više informacija pozvati i centralni broj telefona zaštitnika prava 051 226 870", zaključili su u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Maja Brkić, 25.05.2020.

Naslov: Redakcija