Zastava Srbije
glavna-slika

PRIJEDLOG ZAKONA O PODSTICAJIMA U PRIVREDI RS: Predviđeno da bi privredni subjekti od 1. jula 2019. godine trebalo da dobijaju podsticaje na osnovu povećanja plata i direktnih ulaganja

28.05.2019.


Ministri u Republici Srpskoj utvrdili su Prijedlog zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske, koji otvara vrata za povećanje plata radnicima u realnom sektoru, a u cilju podizanja životnog standarda i smanjenja obima sive ekonomije.

Prijedlogu zakona će u dalju proceduru biti upućen po hitnom postupku, a u Vladi Srpske su ukazali da se tome pristupilo u cilju stvaranja uslova za sprovođenje sveobuhvatne reforme poslovnog okruženja, stvaranja okolnosti i povoljnih uslova za povećanje plata zaposlenih u realnom sektoru, priliv investicija kao i za privredni rast te zapošljavanje.

U Ministarstvu privrede i preduzetništva RS svjesni su da trenutna visina plata i međunarodna kretanja uzrokuju migracije radnika što negativno utiče na produktivnost i konkurentnost privrednih subjekata u RS. Novim zakonom je, kako je pojašnjeno, predviđeno da bi privredni subjekti od 1. jula trebalo da dobijaju podsticaje na osnovu povećanja plata i direktnih ulaganja.

- Ako je početni iznos plate radnika viši od 550 KM, privredni subjekt ostvaruje pravo na sredstva u iznosu od 70 odsto plaćenih doprinosa na povećanje plate. Ako je početni iznos viši od najniže plate, odnosno 450 KM, ali ne i veći od 550 KM, ostvaruje pravo na sredstva u iznosu koji odgovara vrijednosti 30 odsto plaćenih doprinosa na povećanje plate - pojasnili su u Ministarstvu.

Zakonom je predviđeno da privredni subjekti ostvaruju pravo na podsticaj za povećanje plata u dva obračunska perioda, odnosno od 1. januara do 30. juna i od 1. jula do 31. decembra.

Iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS saopšteno je da je donošenje ovog zakona planirano u Programu ekonomskih reformi od 2019. do 2021. godine i prioriteta utvrđenih u ekspozeu premijera Radovana Viškovića.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, Vedrana Kulaga, 25.05.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija