Zastava Srbije

NEOPHODAN ZAKON O LIČNOM BANKROTU U BIH

28.04.2023.


Divljanje cijena i skok kamatnih stopa u BiH zagorčali su život brojnim bh. građanima, te oni ne uspijevaju da izmiruju svoje obaveze, tako da je uvođenje mogućnosti proglašenja ličnog bankrota potrebnije nego ikada.

Poručuju to borci za zaštitu potrošača, koji podsjećaju da se o ovom mehanizmu u BiH priča više od 10 godina, ali još nema ni naznake da će zaživjeti.

Praksa bi bila takva da onaj ko želi da objavi lični bankrot mora da ispuni određene uslove i nakon toga dobija "staratelja", koji raspolaže novcem dužnika dok on finansijski ne ozdravi, a takav mehanizam je već zaživio u brojnim državama.

U BiH, još 2011. godine, poručeno je da bi mogućnost proglašenja ličnog bankrota mogao biti posljednji spas za sve veći broj zaduženih građana. Broj građana koji jedva spajaju kraj sa krajem u međuvremenu je povećan, ali se spas ne nazire.

Admir Arnautović, predsjednik Udruženja kluba potrošača srednje Bosne, poručuje da je zakon o ličnom bankrotu u BiH potrebniji nego ikad.

- Postoji puno stvari koje su kod nas jednostavno zaboravljene. Busamo se time da smo dio Evrope, a u suštini ne pratimo evropske i svjetske trendove. Zakon tog tipa bi definitivno koristio građanima, ali država, odnosno izabrani zvaničnici, jednostavno ne razmišljaju na taj način - ukazao je Arnautović.

Prema njegovim riječima, mediji tu igraju bitnu ulogu, jer skreću pažnju na nelogičnosti, pa i na to da nemamo zakon o ličnom bankrotu, za koji postoji potreba.

- Zakon o ličnom bankrotu nam je potrebniji nego ikada. Banke donose svoja pravila igre i, nažalost, građani su prepušteni sami sebi, a lični bankrot predstavlja način da se koliko-toliko pomogne građanima - naglasio je Arnautović.

Dejan Tovilović, novinar portala Capital, smatra da će lični bankrot kod nas još dugo biti na čekanju jer je neophodno donijeti zakon o ličnom bankrotu, a, kako ističe, dobro znamo koliko takve procedure traju na ovim prostorima.

- Mogućnost proglašenja ličnog bankrota bi mnogo pomogla građanima BiH, na način da bi ih finansijski rasteretila i već deset godina se zagovara, ali i dalje nije pomjerena sa mrtve tačke - rekao je Tovilović.

Osim zakona, dodaje, bilo bi neophodno stvoriti preduslove kako bi proglašenje ličnog bankrota bilo moguće. Prezaduženim građanima je, ističe, neophodno dodijeliti finansijskog staratelja koji bi se brinuo o njegovim finansijama i onemogućio mu dalje zaduživanje dok se njegova finansijska situacija ne popravi.

- Ako se uzme u obzir koliko bi ova mogućnost pomogla građanima, bilo bi dobro da se što prije prepišu svjetske dobre prakse i da se što prije uspostavi lični bankrot - naglašava Tovilović.

Novinarka Bloomberg Adrie Svjetlana Šurlan kaže da je evidentan rast cijena u posljednjih godinu dana u BiH, a to se, dodaje, nastavilo i posljednjih mjeseci, iako manjim intenzitetom.

- Cijene osnovnih proizvoda i usluga za ličnu potrošnju veće su u februaru ove godine za 12,9 odsto u odnosu na prije godinu dana. Iako su plate rasle, inflacija je pojela taj rast. U februaru je realni rast plata bio svega 1,3 odsto na godišnjem nivou, što je zanemarivo - navela je Šurlan.

Uz rast troškova, ističe ona, stanovništvo ima povećane troškove zaduživanja usljed rasta kamatnih stopa. Kako dodaje, šestomjesečni euribor, za koji se uglavnom vežu promjenjive kamatne stope u bankama u BiH, prije godinu dana je bio negativan i iznosio je -0,33 odsto, a trenutno je oko 3,56 odsto.

- Taj rast doveo je i do rasta kamata na kredite u BiH i dodatnog opterećenja stanovništva. Reakcija regulatora bankarskog sektora u BiH omogućila je da kamate ne rastu previše, ali i manji rast rata kredita opterećuje stanovništvo usljed rasta drugih troškova života. Građani koji ne mogu da podnesu rast rata imaju mogućnost da zatraže refinansiranje obaveza i da izaberu fiksnu kamatnu stopu kako bi, koliko-toliko, izbalansirali svoje prihode i rashode - ističe Šurlanova.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 21.04.2023.

Naslov: Redakcija