Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O DOPUNI ZAKONA O PLAĆAMA I NAKNADAMA U INSTITUCIJAMA BIH: Ustavnopravna komisija Doma naroda parlamentrne skupštine BiH utvrdila neustavnost Prijedloga zakona

28.04.2021.


Ustavnopravna komisija Doma naroda parlamentrne skupštine BiH zaključila je da Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, kojima se ukidaju jubilarne nagrade za imenovane i izabrane zvaničnike nisu u skladu s Ustavom BiH, tako da će, po svemu sudeći, funkcioneri u BiH i dalje uživati ovu privilegiju.

Naime, prema sadašnjem Zakonu o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine ("Sl. glasnik Brčko distrikta BiH", br. 8/2019, 10/2019, 12/2019, 39/2020 i 41/2020) te odluci Savjeta ministara BiH pravo na jubilarnu nagradu imaju svi zaposleni u institucijama BiH koji navrše deset godina radnog staža. Visina jubilarne nagrade je iznos prosječne plate u BiH, s tim da se za svakih narednih pet godina efektivnog radnog staža isplaćuje naknada u visini polovine prosječne mjesečne neto plate u BiH.

Predložene izmjene koje nisu dobile podršku Ustavnopravne komisije išle su u smjeru da pravo na novčanu naknadu po osnovu jubilarnih nagrada ne ostvaruju imenovani i izabrani zvaničnici u institucijama Bosne i Hercegovine, međutim po svemu sudeći to neće proći. Zanimljivo je da su izmjene ovog zakona početkom godine usvojene na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH.

"Jasno mi je da postoje ljudi koji se protive ukidanju beneficija političarima, u ovom slučaju jubilarnih nagrada. Ali da neko tvrdi da je moj prijedlog protivan Ustavu BiH zaista ne razumijem", rekao je Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH, koji je i predložio izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i ukidanje jubilarnih nagrada za izabrane i imenovane zvaničnike.

U Ustavnopravnoj komisiji Doma naroda BiH u petak nismo uspjeli saznati zbog čega su izmjene zakona kojima se ukidaju jubilarne nagrade neustavne, odnosno kojem konkretnom članu Ustava BiH su suprotne.

"Usaglašenost s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH Ustavnopravna komisija Doma naroda nije utvrdila ni za Prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PS BiH", sve je što su u petak saopštili iz parlamenta BiH.

Kako nezvanično saznajemo, članovi Ustavnopravne komisije Doma naroda parlamenta BiH tokom rasprave istakli su da bi usvajanjem izmjena zakona i ukidanjem jubilarnih nagrada došlo do diskriminacije i vjerovatno u pojedinačnim slučajevima i tužbi. Jedan od članova ove komisije naveo je primjer policajca ili zaposlenog koji ima devet godina radnog staža i bude imenovan na neku od funkcija u institucijama BiH, koji bi usvajanjem izmjena Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH ostao bez jubilarne nagrade.

Inače, ove jubilarne nagrade u posljednjim godinama dobili su i brojni zvaničnici, između ostalog i parlamentarci, međutim prema nezvaničnim informacijama većina njih se odrekla te nagrade u korist nekog drugog, uglavnom nevladine organizacije, institucije ili pojedinca.


IZVOR: Izvor: Vebsajt Nezavisne, Uroš Vukić, 24.04.2021.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija