Zastava Srbije

SKUPŠTINA KANTONA SARAJEVO: Usvojen Nacrt zakona o sprječavanju nepotizma i stranačkog zapošljavanja u organima javnog sektora u KS

28.04.2021.


Skupština Kantona Sarajevo je nakon duge rasprave usvojila Nacrt zakona o sprječavanju nepotizma i stranačkog zapošljavanja u organima javnog sektora u Kantonu Sarajevo. Time je KS napravio korak naprijed da bude prvi nivo vlasti u Bosni i Hercegovini na kojem postoji ovakav zakon.

Obrazlažući šta on podrazumijeva, kantonalna ministrica pravde i uprave Lejla Brčić je napomenula da je aktuelna vlast obećala usvajanje ovog zakona, tj. da je sadržan u njihovom programu rada.

Zastupnici, prije svega opozicije, su imali niz pitanja smatrajući da sadržaj zakona nije dovoljno dobar.

Između ostalog, Mahir Dević iz Stranke demokratske akcije (SDA) je pitao koje su to druge osobe kojima nositelj javne funkcije ne može ostvarivati privatnu korist. Naime, u nacrtu ovog zakona je navedeno da ne može ostvarivati privatnu korist za "drugoga". Mišljenja je da se ovim zakonom neće riješiti problem riješiti problem - nepotizam.

Zastupnik Demokratske fronte (DF) Senad Hasanović je pitao ko će utvrđivati, provjeravati da li su osobe koje rade ili žele raditi u javnom sektoru članovi političkih stranaka i njihovih organa.

Aljoša Čampara iz Naroda i pravde (NiP) je pitao kako će se, primjera radi, tretirati osobe koje su s velikim uspjehom okončale visokoškolsko obrazovanje, a neki im srodnik već radi u javnoj upravi.

Zvonko Marić iz Saveza za bolju budućnost (SBB) je kazao da bi možda bilo prihvatljivije da se zakon vrati u fazu prednacrta zbog njegovih nedostataka. Pozdravio je namjeru vlasti šta želi postići ovim zakonom, ali je ocijenio da on nije pravno utemeljen i da je populistički.

Pojedini zastupnici bili su saglasni da se predloženim nacrtom ovog zakona mogu diskriminirati pojedine osobe, a među kojima su i one koje imaju najbolja znanja i vještine da rade na određenoj poziciji u javnom sektoru.

Po usvajanju nacrta ovog zakona, predstoje njegove izmjene i dopune koje će biti utvrđene i javnom raspravom. Prema riječima ministrice Brčić, javna rasprava bi trebala trajati 120 dana. Nakon što se okonča ovaj proces, donosi se prijedlog zakona koji mora usvojiti Skupština KS da bi se mogao implementirati tj. da bi mogao biti na snazi.

Podsjećamo, zakonom je definirano ko je to neposredno pretpostavljeni rukovoditelj organa javnog sektora, ko su bliski srodnici, ko su politički povezane osobe, šta je sukob interesa, kada postoji direktan nadzor, šta je nepotizam i šta je stranačko upošljavanje.

Navedeno je kada postoji sukob interesa te su uređeni pitanje članstva u političkim strankama onih koji rade u javnom sektoru u KS, upošljavanje, promjene radnopravnog statusa i zaključivanje ugovora o djelu.

Od primjene zakona će biti izuzeta deficitarna zanimanja koja je utvrdila Služba za zapošljavanje KS, istaknuti stručnjaci i umjetnici za koje nadležna komisija utvrdi da se izuzimaju, one osobe koje postanu srodnici nakon zasnivanja radnog odnosa i uposleni u Upravi policije KS.

Predviđene su i novčane sankcije za kršenje ovog zakona, a iznose od 500 KM do 20.000 KM.


IZVOR: Izvor: Vebsajt Klix, 27.04.2021.

Naslov: Redakcija